ZDA privolile v srečanje s Severno Korejo

ZDA so privolile v dvostransko srečanje s Severno Korejo v okviru šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, ki naj bi se v ponedeljek začela v Pekingu.

Objavljeno
16. december 2006 13.25
Christopher Hill, pomočnik ameriške državne sekretarke, zadolžen za vzhodnoazijske in pacifiške zadeve
Tokio - ZDA so privolile v dvostransko srečanje s Severno Korejo v okviru šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, ki naj bi se v ponedeljek začela v Pekingu. "Jutri se bom ločeno sestal s (severnokorejskim kolegom) Kim Kye-Gwanom," je danes ob vmesnem postanku na Japonskem na poti v kitajsko prestolnico povedal vodja ameriških pogajalcev na šeststranskih pogajanjih Christopher Hill. "Veselim se, da bova lahko izmenjala poglede," je dodal.

Odpoved jedrskemu programu v zameno za ukinitev finančnih sankcij

Severna Koreja je konec oktobra po letu dni in vsaj enem jedrskem poskusu pristala na vrnitev k zastalim šeststranskim pogajanjem o njenem jedrskem programu, kar se bo po napovedih zgodilo v ponedeljek v Pekingu. To je storila celo brez postavljanja pogojev, hkrati pa zagotovila, da se bo odpovedala jedrskem orožju v zameno za ukinitev finančnih sankcij proti njej. Prav tako je Severna Koreja takrat zagotovila, da se bo držala zaveze, ki jo je sprejela na pogovorih septembra leta 2005 in odstranila jedrsko orožje v zameno za koncesije.

Vodja severnokorejskih pogajalcev Kim Kye-Gwan je davi pred odhodom v Peking dejal, da ni preveč optimističen. "Jedrskih vprašanj ni mogoče rešiti, preden ne bodo ZDA začele zastopati politiko sobivanja," je menil. ZDA je ob tem znova obtožil, da vodi "sovražno politiko" do Pjongjanga.

Hill je v odzivu pojasnil, da so ZDA sovražne do severnokorejskega jedrskega programa, ne pa do države kot celote. "Jasno sem že povedal, da imajo ZDA sovražno stališče do jedrske politike Severne Koreje. A o tem ne bom razpravljal prek medijev, temveč se bom jutri na štiri oči pogovoril s Kimom," je dejal.

Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha je doslej zavračala pozive Severne Koreje k dvostranskim pogovorom, saj je prepričana, da gre pri severnokorejskem jedrskem programu za vprašanje, ki zadeva celotno regijo.