ZDA proti izročitvi agentov CIA Italiji

Sodni proces proti nekdanjim agentom CIA in Italijanom, med njimi nekdanjemu vodji italijanske vojaške obveščevalne službe, zaradi ugrabitve egiptovskega imama leta 2003, se bo začel julija.

Objavljeno
28. februar 2007 17.21
Egiptovski duhovnik Osama Mustafa Hasan Nasr, znan tudi pod imenom Abu Omar
Bruselj - ZDA ne bodo pristale na nobeno zahtevo Italije za izročitev nekdanjih agentov ameriške obveščevalne agencije CIA, proti katerim se bo 8. julija začel sodni proces zaradi ugrabitve egiptovskega imama Osame Mustafa Hasana, znanega tudi kot Abu Omar, je danes v Bruslju izjavil pravni svetovalec State Departmenta John Bellinger.

Po Bellingerjevih besedah obstaja v Evropi domneva, da so zakoni, ki se nanašajo na teroristične osumljence, jasni, toda v resnici niso. Ob tem je Bellinger kritiziral evropska stališča do ameriške vojne proti terorizmu in posvaril, da bi nekatere izjave lahko spodkopale ameriško-evropsko sodelovanje. "Od Italije nismo dobili nobene zahteve za izročitev. Če bi, ji ameriških predstavnikov ne bi izročili," je dodal.

Kot je 16. februarja odločila italijanska sodnica Caterina Interlandi, se bo 8. julija začel sodni proces proti nekdanjim 26 agentom CIA in petim Italijanom, med njimi nekdanjemu vodji italijanske vojaške obveščevalne službe Nicolu Pollariju, zaradi ugrabitve egiptovskega imama Abu Omarja leta 2003.

Pri ugrabitvi Omarja 17. februarja 2003 na ulicah Milana je sodelovalo okoli deset agentov CIA in italijanski karabinjer. Domnevnega terorističnega osumljenca Omarja, ki je bil na poti v svojo mošejo, so strpali v rdeči avtomobil znamke fiat in ga odpeljali v ameriško letalsko bazo v Italiji. Od tam so ga s tajnim poletom CIA prepeljali najprej v ameriško letalsko oporišče Ramstein v Nemčiji, nato pa v Kairo, kjer so ga zaprli in tudi mučili. Iz zapora v Egiptu so ga izpustili 11. februarja letos.