ZDA proti Libiji poslale enoto marincev

Libijski premier Mustafa Abu Šagur je sporočil, da so pri preiskavi smrtonosnega napada dosegli pomemben napredek.

Objavljeno
13. september 2012 11.33
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil napad na konzulat ZDA v Bengaziju, ko so umrli štirje uslužbenci ameriškega ministrstva za zunje zadeve, med njimi tudi ameriški veleposlanik Christopher Stevens.

Ameriški predsednik je po pisanju BBC zatrdil, da bodo napadalci odgovarjali na sodišču, proti Libiji pa je napotil enoto marincev iz protiteroristične enote in dva rušilca, opremljena z raketnimi izstrelki. Ameriško osebje so medtem iz Bengazija preselili v Tripoli. Obama je libijski in egiptovski vrh pozval k sodelovanju pri preiskavi − pojavljajo se domneve, da je bil napad na konzulat načrtovan − in varovanju diplomatskega osebja.

Libijska vlada se je medtem opravičila za napad v Bengaziju, premier Mustafa Abu Šagur pa je sporočil, da so pri preiskavi smrtonosnega napada dosegli pomemben napredek.

Nekaj ur pred napadom v Libiji je v torek več tisoč protestnikov napadlo ameriško veleposlaništvo v Kairu. Strgali so ameriško zastavo in jo zamenjali z islamsko. Okoli polnoči so se protestniki razšli, tamkajšnji konzulat pa je do nadaljnjega zaprt. BBC poroča, da se množica pred konzulatom tudi danes ponoči sicer ni umaknila.

Organiziran napad ali spontan protest?

Nemire v Bengaziju in Kairu, ki so se zgodili na obletnico terorističnih napadov v ZDA 11. septembra, je menda sprožil na spletu objavljeni film Nedolžnost muslimanov kalifornijskega režiserja Sama Bacila, v katerem se ta norčuje iz preroka Mohameda, islam pa označi za raka.

Neimenovani ameriški uradnik je po pisanju BBC dejal, da je bil napad v Bengaziju predobro usklajen, organiziran in izveden, da bi šlo le za spontan protest zaradi filma. »Zdi se, da so protest proti filmu zlorabili.«