ZDA rešile spor s Pjongjangom

Napovedana ameriška sprostitev 25 milijonov dolarjev zamrznjenih severnokorejskih sredstev je na šeststranskih pogajanjih odprla pot za razorožitev Severne Koreje.

Objavljeno
16. marec 2007 10.57
Predsednik banke Banco Delta Asia (BDA) v Macau Stanly Au je zanikal obtožbe ZDA, da naj bi banka ponarejala denar za severnokorejski režim
Peking- Vodja ameriških pogajalcev na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu Christopher Hill je danes poudaril, da so rešili spor med Washingtonom in Pjongjangom glede ameriških finančnih sankcijah proti Severni Koreji in odprli pot za napredek v severnokorejskem jedrskem razoroževanju. Po Hillovem mnenju je bila v sredo napovedana ameriška sprostitev 25 milijonov dolarjev zamrznjenih severnokorejskih sredstev glavna zahteva Pjongjanga.

Kitajska zaskrbljena

"Mislim, da so želeli zagotovilo, da je finančno vprašanje rešeno," je pred začetkom novega kroga šestranskih pogovorov v Pekingu poudaril Hill. Ameriški pogajalec je ob tem izrazil upanje, da se bo kasneje sestal s kitajskimi predstavniki, ki so izrazili zaskrbljenost zaradi ameriške napovedi o ukrepih, ki bi lahko vodili v sprostitev več milijonov dolarjev na računu Severne Koreje v banki Banco Delta Asia (BDA) v Macau, ki so jih ZDA zamrznile septembra 2005, ker naj bi banka ponarejala denar za severnokorejski režim.

"Upam, da se bomo srečali z Kitajci," je poudaril Hill in dodal, da bo poskušal slednjim pojasniti, na kakšen način so prišli do dogovora s Severno Korejo. Dodal je, da bodo ameriški predstavniki odšli v Macao, ki je po odhodu Portugalcev leta 1999 prišla pod kitajsko oblast, ustavili pa naj bi se tudi v Pekingu.

Pomoč Pjongjangu napovedala tudi Južna Koreja


V okviru tokratnih severnokorejskih pogovorov v Pekingu je poleg napovedanih ameriških ukrepov pomoč Pjongjangu napovedala tudi Južna Koreja. Južnokorejski jedrski pogajalec Chun Yung Woo je namreč v četrtek sporočil, da bo Seul Severni Koreji plačal 50.000 ton nafte kot del februarskega dogovora, v skladu s katerim naj bi Severna Koreja zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu, v zameno pa prejela pomoč v nafti.

Februarski dogovor, ki so ga dosegle države na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, predvideva, da naj bi Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor v Yongbyonu v zameno za 50.000 ton goriva. V skladu s sporazumom, ki ima več stopenj, naj bi Severna Koreja v nadaljevanju razglasila konec vseh vidikov jedrskega programa v zameno za milijon ton nafte ali druge oblike pomoči ter za normalizacijo odnosov z ZDA, kar pomeni, da bi jo črtali s seznama držav podpornic terorizma.