ZDA se pripravljajo na morebitno eskalacijo nasilja

Talibi so napadli ameriško vojaško bazo v Afganistanu. Tisti v Pakistanu pa zaradi spornega filma pozivajo k uporu.

Objavljeno
15. september 2012 11.40
FILM-PROTESTS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington - Ameriški obrambni minister Leon Panetta je v petek napovedal, da so ZDA začele z razmeščanjem svojih vojaških sil, tako da bi lahko odgovorile na najnovejši razvoj dogodkov v islamskem svetu in bi lahko istočasno odgovorile na nemire v 17 ali 18 krajih islamskega sveta.

»Pripraviti se moramo na morebitno možnost, da protesti uidejo izpod nadzora,« je za revijo Foreign Policy po dejal Panetta. Ostalih podrobnosti ameriški obrambni minister ni razkril. Je pa revija ob tem zapisala, da naj bi Panetta razmišljal, ni pa se še odločil, da bi 50 marincev poslali v Sudan za zaščito ameriškega veleposlaništva. Če bodo to odločitev sprejeli, se bo 50 marincev pridružilo okoli 100 marincem, ki so jih že napotili v Libijo in Jemen.

Več deset tisoč muslimanov v številnih arabskih državah je v petek protestiralo proti do muslimanov žaljivemu ameriškemu filmu. Protesti so zahtevali najmanj šest smrtnih žrtev.

Talibsko maščevanje za film

Po pisanju BBC so uporniki ponoči na jugu Afganistana napadli sicer močno varovano ameriško vojaško bazo Bastion, pri čemer sta umrla najmanj dva ameriška vojaka, več je ranjenih. Odgovornost za napad so prevzeli talibi, ki so za BBC tudi povedali, da je napad maščevanje za ameriški film, ki se norčuje iz islama in preroka Mohameda, ki je v arabskih delih sveta razvnel strasti in proteste.

Pakistanski talibi pozvali k uporu

Pakistanski talibi so danes pozvali mlade muslimane v Pakistanu in po vsem svetu, naj se uprejo zaradi ameriškega filma, žaljivega do preroka Mohameda in muslimanov. V Pakistanu so blokirali dostop do spornega filma na internetu in okrepili varnostne ukrepe na ameriških diplomatskih predstavništvih.