"ZDA so se dogovarjale s Karadžičem"

Luka Karadžič, brat haaškega begunca Radovana Karadžiča, je ZDA obtožil, da so prekršile tajni dogovor glede predaje njegovega očeta Haaškemu sodišču.

Objavljeno
26. marec 2007 21.38
Beograd - Luka Karadžič, brat haaškega begunca Radovana Karadžiča, je danes ZDA obtožil, da so prekršile tajni dogovor, ki so ga sklenile z nekdanjim vodjem bosanskih Srbov. Luka Karadžič je potrdil, da je ameriški odposlanec Richard Holbrooke leta 1996 sklenil dogovor z njegovim bratom, ki naj bi mu zagotavljal svobodo, če se bo potuhnil.

"Vem, da je dogovor z mojim bratom obstajal," je dejal Luka Karadžič. "Radovan se je svojega dela dogovora držal, Holbrooke in ZDA pa ne," je še dejal. Domnevni dogovor naj bi bil sklenjen leto dni po tem, ko je bila na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine naobmočju nekdanje Jugoslavije proti Karadžiču vložena obtožnica zaradi zločinov med vojno v BiH.

Holbrooke in ameriško zunanje ministrstvo sta obstoj dogovora zanikala. "ZDA ne bodo stale ob strani in dovolile vojnim zločincem, da ubežijo roki pravice," je minuli teden izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack. "Še naprej pozivamo k njegovi izročitvi haaškemu sodišču, da se bo lahko soočil z zločini, ki jih je zagrešil," je dodal.

Mediji na območju nekdanje Jugoslavije so minuli konec tedna objavili dokument, ki naj bi ga leta 1996 podpisala Holbrooke in Karadžič, slednjemu pa naj bi zagotavljal svobodo, če bi se umaknil iz političnega in javnega življenja. V dokumentu v srbskem jeziku tudi piše, da bo ameriško zunanje ministrstvo Karadžiču zagotovilo 600.000 dolarjev za obdobje šestih let v zameno za njegovo izginotje.