ZDA: Številni razočarani nad oprostitvijo varnostnika

ZDA je dežela zakonov in odločitev porote je treba spoštovati, je v odzivu na sodbo povedal Barack Obama.

Objavljeno
14. julij 2013 15.14
USA-FLORIDA/SHOOTING
K. V., Ti. Kr., Delo.si; STA
K. V., Ti. Kr., Delo.si; STA

Orlando - Šestčlanska porota je pozno v soboto floridskega varnostnika spoznala za nedolžnega umora 17-letnega temnopoltega najstnika. Obtoženec je ves čas sojenja trdil, da je Trayvona Martina ustrelil v samoobrambi, medtem ko je tožilstvo vztrajalo, da je šlo za nenaklepni umor. Primer je zaradi rasnega podtona pritegnil pozornost vse države, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Šest porotnic je o primeru odločalo celo soboto in še pozno v večer, nakar so sporočile oprostilno sodbo. Zagovorniki in družina obtoženca so odločitev pozdravili z navdušenjem, manj zadovoljnih je bilo več sto protestnikov, ki so na razsodbo čakali pred sodiščem. "Ni pravice, ni miru," so vzklikali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zimmerman je v predmestju Orlanda februarja lani ubil neoboroženega temnopoltega najstnika, potem ko mu je sledil na poti iz trgovine. Želel je namreč rešiti primere vlomov v naselju in temnopolti najstnik s kapuco na glavi se mu je zdel primeren kandidat za vlomilca. Med prepirom ga je nato ustrelil in ubil, pri čemer je trdil, da je šlo za samoobrambo.

Po dogodku je bil aretiran, vendar so ga policisti po zaslišanju izpustili, tožilci pa niso vložili obtožnice, ker so verjeli Zimmermanu, da je streljal v samoobrambi. Nato so po ZDA izbruhnili protesti z obtožbami, da je bil Zimmerman izpuščen, ker je bel, njegova žrtev pa črna.

Po 44 dnevih je bil Zimmerman znova aretiran, obtožnica pa ga je bremenila nenaklepnega umora, kar bi mu lahko prineslo dosmrtni zapor. Porota je poleg tega imela možnost tudi, da ga spozna za krivega uboja. Tožilci sicer veliko dokazov niso imeli. Očividcev dogodka ni bilo, edina različica dogodkov pa je bila Zimmermanova.

Primer je v ZDA zelo odmeval in številne televizijske postaje so v živo prenašale večino tri tedne trajajočega sojenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Temnopolti aktivist iz New Yorka Al Sharpton je že napovedal pritožbo na zvezno pravosodno ministrstvo, ki lahko Zimmermana preganja zaradi kršenja državljanskih pravic Martina.

Policija je še pred zaključkom sojenja izražala strah pred nemiri temnopoltih Američanov v primeru oprostilne sodbe in je nato pozvala ljudi, naj ostanejo mirni.

Kljub temu so se v več ameriških mestih po razsodbi zbrali jezni Američani. V San Franciscu je več sto protestnikov ob prisotnosti policije mirno korakalo po središču mesta. Nekateri so nosili transparente z napisom: "Ljudje pravijo kriv". O protestih poročajo še iz Chicagu, Washingtonu, Atlante in Philadelphie.

V Oaklandu so medtem protesti prerasli v izgrede. Protestniki so s sprejem pobarvali več avtomobilov in razbijali okna, poroča AFP.

Odzval se je tudi ameriški predsednik Barack Obama in poudaril, da so ZDA dežela zakonov in da je treba odločitev porote spoštovati. Smrt Martina je po njegovih besedah, ki jih povzema AFP, tragedija, ne samo za njegovo družino ali za katero koli skupnosti, temveč za Ameriko. Dejal je še, da bi se kot posamezniki in kot družba morali vprašati, kako lahko v prihodnje preprečijo podobne tragedije. "To je naloga za vse nas," je dodal Obama.