ZDA umikajo diplomatsko osebje iz Sudana in Tunizije

V Afganistanu, kjer se vrstijo protiameriški shodi, je bilo v Natovem letalskem napadu ubitih najmanj osem civlistov.

Objavljeno
16. september 2012 08.35
Posodobljeno
16. september 2012 09.20
APTOPIX Afghanistan US Prophet Film
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington, Kartum, Tunis- Washington računa, da se bo nasilje proti ameriškim ciljem v arabskem svetu nadaljevalo, saj je odredil umik nenujnega diplomatskega osebja in njihovih družin iz Sudana in Tunizije. Hkrati je Američanom odsvetoval potovanja v ti državi, tiste, ki so že tam, pa pozval k odhodu. Protesti jeznih muslimanov so medtem potekali tudi v Evropi.

Ameriški State Department se je za umik diplomatov in odsvetovanje potovanj v Sudan in Tunizijo odločil, potem ko je teroristična mreža Al Kaida na Arabskem polotoku v soboto pozvala k nadaljnjim napadom na ameriška veleposlaništva v arabskih državah, muslimane na Zahodu pa k napadom na ameriške cilje, navajajo tuje tiskovne agencije.

Kartum zavrnil prošnjo Washingtona

Nekaj ur pred odločitvijo State Departmenta je uradni Kartum zavrnil prošnjo Washingtona, da v Sudanu namesti svoje posebne enote, ki bi zaščitile tamkajšnje veleposlaništvo ZDA. Po mnenju sudanskih oblasti so namreč njihove varnostne sile sposobne zagotoviti varnost tujim diplomatskim objektom v državi.

Veleposlaništvi v Tunisu in Kartumu sta bili v minulih dneh - podobno kot veleposlaništva v drugih muslimanskih držav ter drugi ameriški cilji, od šol do restavracij s hitro prehrano - tarča napadov, potem ko je muslimane razjezil v ZDA posneti film Nedolžnost muslimanov, žaljiv do preroka Mohameda in islama.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je v petek za revijo Foreign Policy povedal, da so ZDA začele z razmeščanjem svojih vojaških sil, tako da bi lahko odgovorile na najnovejši razvoj dogodkov v islamskem svetu in bi lahko istočasno odgovorile na nemire v 17 ali 18 krajih islamskega sveta.

V Afganistanu nov napad na tuje vojake

Z juga Afganistana danes poročajo o že drugem napadu pripadnikov domačih varnostnih sil na tuje vojake v dveh dneh. Afganistanski policist je menda ubil štiri ameriške vojake, potem ko sta bila v podobnem napadu v soboto ubita dva britanska vojaka.

Tiskovni predstavnik Nata v Kabulu je medtem danes razkril, da je bilo v petkovem napadu na močno zavarovano vojaško bazo Camp Bastion v afganistanski provinci Helmand uničenih kar šest ameriških lovskih letal. Še dva lovca sta bila močno poškodovana, prav tako šest letalskih hangarjev, tri koalicijske postaje za oskrbo z gorivom pa so bile povsem uničene.

Obseg škode je bil po pisanju Slovenske tiskovne agencije tako večji kot v vseh podobnih napadih doslej, so morali ob tem priznati v Natu. Napad je izvedlo kakih 15 napadalcev, preoblečenih v ameriške vojaške uniforme, do zob oboroženih ter očitno dobro izurjenih in usklajenih.

Natove bombe ubile najmanj osem ljudi

V afganistanski vzhodni provinci Lagman je bilo po pisanju BBC v Natovem letalskem napadu ubitih najmanj osem žensk. Iz poveljstva mednarodnih mirovnih sil Isaf so sporočili, da so poročila o prisotnosti civilnega prebivalstva prejeli šele, ko so napad že izvedli.