ZDA vložile veto na resolucijo proti izraelskim gradnjam

Združene države Amerike so v skladu s svojo dosedanjo politiko do Bližnjega vzhoda Varnostnemu svetu Združenih narodov vložile veto na predlog resolucije, s katero bi mednarodna skupnost obsodila nezakonite izraelske gradnje na palestinskih zasedenih ozemljih.

Objavljeno
19. februar 2011 09.46
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
New York - Resolucijo ZDA je podprlo vseh ostalih 14 članic Varnostnega sveta, Palestinci pa so potezo ZDA že obsodili in napovedali, da bodo zaradi nje ponovno preučili pogajanja z Izraelom. Po besedah generalnega sekretarja Palestinske osvobodilne organizacije Jaserja Abeda Raba je veto namreč »nesrečna in neuravnotežena« odločitev, ki bo prizadela kredibilnost ameriške administracije, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je medtem v Jeruzalemu pozval, naj se Palestinci vrnejo za pogajalsko mizo. »Samo tako, ne pa prek Varnostnega sveta, bo mogoč napredek v mirovnem procesu, ki bo koristen za obe strani in bo prinesel mir in varnost celotni regiji,« je dejal.

Zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je izrazila obžalovanje, da ni bilo moč doseči konsenza glede resolucije. Kot je dodala, je stališče EU do judovskih naselij na zasedenih ozemljih, vključno v Vzhodnem Jeruzalemu, jasno: »Po mednarodnem pravu so nezakonita ter predstavljajo oviro miru in grožnjo rešitvi v obliki dveh držav.« Ob tem je pozvala k hitri obnovitvi pogajanj med Palestinci in Izraelci.

Resolucijo je pred glasovanjem v Varnostnem svetu podprlo okrog 130 držav članic ZN, ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice pa je po glasovanju pojasnjevala, da ameriški veto ne pomeni podpore nadaljevanju izraelskih gradenj na zasedenih ozemljih Zahodnega brega in v vzhodnem Jeruzalemu, ampak so ZDA veto dale zato, ker resolucija ne bi pomagala k obnovi mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci, ki so zašla v slepo ulico prav zaradi vprašanja gradenj.

Med državami, ki so resolucijo podprle kot so-sponzorke, sicer ni bilo članic EU, čeprav so tiste, ki so članice Varnostnega sveta, zanjo glasovale. Resolucija je zahtevala takojšnjo ustavitev izraelskih gradenj na ozemljih, zasedenih po vojni leta 1967, ter jih razglasila za nezakonite in veliko oviro na poti do pravičnega, trajnega in celovitega miru, dodaja STA.