ZDA vztrajajo pri izpustitvi ameriškega diplomata Davisa

Združene države Amerike stopnjujejo pritisk na pakistanske oblasti zaradi domnevno nezakonitega pridržanja diplomata, osumljenega vpletenosti v umor dveh pakistanskih državljanov.

Objavljeno
09. februar 2011 20.14
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Washington, Islamabad - Da je aretacija Raymonda Davisa zadosten vzrok, da Washington začne razmišljati o ukinitvi več milijard dolarjev vredne pomoči, je med drugim na svojem obisku pri premieru Jusufu Razi Gilaniju potrdila trojica ameriških kongresnikov.
Diplomatski spor se vnema v času čedalje večjih trenj v odnosih med državama, sicer zaveznicama v vojni proti terorizmu; sodeč po prvih odzivih na ameriške pritiske, oblasti v Pakistanu v zadevi ne nameravajo popustiti.

ZDA vztrajajo, da Raymond Davis, del tehničnega in administrativnega kadra na ameriškem veleposlaništvu v Islamabadu, uživa diplomatsko imuniteto. Ravnanje oblasti, s tem ko pridržuje diplomata, je v nasprotju z dunajsko konvencijo, vztrajajo na State Departmentu. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v zadnjih dneh o pridržanju med drugim govorila s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem in vodjem pakistanske vojske, generalom Ašfakom Kajanijem. Njen sestanek z zunanjim ministrom Mahmudom Kvarešijem, napovedan ob robu nedavne münchenske varnostne konference, je bil odpovedan v zadnjem trenutku. Po izjavah neimenovanih predstavnikov administracije menda v znak protesta.

V zvezi z Davisovimi dejanji in delom, ki ga je opravljal na veleposlaništvu, skoraj dva tedna po njegovi aretaciji ostaja nerazjasnjenih precej stvari. Sedemindvajsetega januarja so v streljanju v Lahoreju umrli trije ljudje: dva od teh pod streli, ki da jih je sprožil diplomat. Ameriška ambasada je pozneje sporočila, da sta žrtvi - moška, ki sta se vozila na motorjih - le nekaj minut pred tem oropali nekega mimoidočega. Po zatrjevanju ameriškega zunanjega ministrstva je Davis v poznejši konfrontaciji z domnevnima napadalcema ravnal v samoobrambi. Zakaj je diplomat nosil orožje, pri tem ostaja nepojasnjeno; nekateri mediji ugibajo, da je bil Davis več kot le diplomat in da so bili neznanci agentje pakistanskih obveščevalnih služb.

Naraščanje napetosti je po pisanju londonskega Financial Timesa problematično za obe strani. Islamabad je močno odvisen od več milijard dolarjev ameriške pomoči, interesi Washingtona pa ostajajo osredotočeni na dolgotrajno navzočnost pakistanske vojske na meji z Afganistanom. Poleg opozoril na nevarnost prekinitve stikov z visokimi predstavniki pakistanskih oblasti trojica kongresnikov, ki jo je v torek sprejel premier Gilani, možnosti ukinitve denarne pomoči ni hotela izključiti. »Ključno je, da ga izpustijo, kajti v nasprotnem primeru vsekakor obstaja možnost posledic,« je po vrnitvi z obiska za AFP dejal John Kline, republikanski kongresnik iz Minnesote, in dodal, da je pojav predlogov za ukinitev pomoči zaradi znanih dejstev povsem verjeten.

Neimenovani predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva je v odzivu na stopnjevanje ameriških pritiskov dejal, da Washington situacijo z njimi le poslabšuje in da so pričakovanja, da bodo s tem kar koli dosegli, iluzorna. O tem, ali Davisu pripada imuniteta, bo na koncu, kakor kaže, odločilo sodišče. Diplomat do nadaljnjega ostaja v priporu. Naslednje zaslišanje je napovedano za petek.