ZDA zaupajo novi kosovski vladi

Za Američane sta status in ozemeljska celovitost Kosova dokončno rešena. 
Glede obtožb o domnevni nedovoljeni trgovini z organi pričakujejo dolgotrajno preiskavo.

Objavljeno
01. marec 2011 21.20
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Kosovski parlament je izvolil Hashima Thaqija za premiera kljub mednarodnim pritiskom na nekdanjega vodjo Osvobodilne vojske Kosova zaradi suma vpletenosti v trgovino s človeškimi organi. Poslanci so s tesno večino potrdili tudi njegovo vlado in za predsednika države izvolili Behgjeta Pacollija. Kosovski premier je imenoval svojo namestnico Edito Tahiri za vodjo kosovske delegacije na pogajanjih s Srbijo o praktičnih vprašanjih. Po mnenju kosovske opozicije izbor predsednika in nove vlade nista dobra za Kosovo, ameriški veleposlanik na Kosovu Christopher Dell pa je za radio Svobodna Evropa izjavil, da pomeni nova vlada premik od vojnih k novim generacijam, ki si iščejo prostor v družbi.

Behgjet Pacolli je uradno odstopil s položaja predsednika stranke Zveza za novo Kosovo (ANK), da bi se izognil usodi, ki je doletela predhodnika Fatmirja Sejdiuja. Ustavno sodišče Kosova je razsodilo, da je kršil ustavo, ker je kot predsednik države ostal na čelu Demokratske lige Kosova (LDK). Zato je Sejdiu lani odstopil in prav to je povzročilo vladno krizo. Kljub temu izvolitev poslovneža, ki velja za gradbenega tajkuna in najbogatejšega prebivalca Kosova, za novega predsednika še vedno buri duhove.

S Pacollijem je nezadovoljna tudi vplivna skupina v Demokratski stranki Kosova (DPK) premiera Hashima Thaqija, ki je na tem položaju hotela predsednika parlamenta Jakupa Krasniqija. Po mnenju nekdanjega ministra za promet Fatmirja Limaja iz DPK so se zgodile najslabše možne volitve. Poslanci opozicijskega gibanja Samoodločba in Zveze za prihodnost Kosova (AKR) Ramusha Haradinaja, ki niso glasovali, so poudarili, da ne želijo prevzeti odgovornosti za izvolitev tistih, o katerih niso prepričani, da bodo delali v prid državi. V LDK so napovedali pritožbo na ustavnem sodišču, ker so prepričani, da je bilo glasovanje nelegitmno. Po njihovem je šlo za poslovni sporazum in degradacijo kosovskih ustanov.

Kosovcem je Thaqi obljubil nov začetek

Kosovcem je Thaqi obljubil nov začetek in poudaril, da so končali maratonski volilni proces ter odprli novo poglavje, poglavje evropskega Kosova z razvojem in reformami. Zagotovil je, da bo zelo tesno sodeloval z opozicijskimi strankami, ker se demokracija razvija s sodelovanjem in ne z bojkotom. Pacolli je dejal, da se bodo na Kosovu spopadli z velikimi preizkušnjami in si prizadevali za krepitev institucij države. Napovedal je prizadevanja za pravno državo in podporo boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Sklenil je z obljubo, da bo zastopal interese vseh državljanov ne glede na politično prepričanje ter zagotavljal enotnost in stabilnost.

Edita Tahiri je bila zunanjepolitična svetovalka pokojnega kosovskega voditelja Ibrahima Rugove, kosovska vlada pa je ob njenem imenovanju poudarila, da bo dialog Kosova kot neodvisne in suverene države z vsemi sosednjimi državami vključno s Srbijo koristil vsem državljanom v regiji. Po mnenju prištinskega dnevnika Zeri, kosovska stran ni pripravljena na dialog, ker nima jasnih izhodišč za pogovore, ki bi jih podprl kosovski parlament. Analitiki in opozicija še ugotavljajo, da imenovanje Tahirijeve priča o tem, da bodo pogovori potekali na politični ravni in da Thaqi ignorira tako parlament kot opozicijo. Da kosovska vlada na dialog ne gleda strogo tehnično, je v izjavi za Blic podaril tudi politični direktor v zunanjem ministrstvu Borko Stefanović, ki ga je srbska vlada konec januarja uradno imenovala za vodjo srbske delegacije na pogajanjih, ki bodo potekala pod pokroviteljstvom Unije.

Kosovo z vlado čistih rok

Christopher Dell je prepričan, da je Kosovo dobilo vlado čistih rok, ki ponazarja tudi spremenjene okoliščine na Kosovu. Kritike opozicije ga ne presenečajo, ker je njena naloga, da je proti oblasti, razočaran pa je, ker se ukvarja s proceduralnimi vprašanji, namesto da bi se spoprijela s pravimi nalogami, kot so vladavina prava, boj proti korupciji in ekonomski razvoj. Dell je tudi zavrnil namige, da je vplival na izvolitev Pacollija, po njegovem pa ima največ zaslug za njegovo izvolitev Zveza za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja, ki se je umaknila z oblasti, ker je njen prvak v haaškem zaporu.

Glede dialoga med Kosovom in Srbijo je Dell poudaril, da sta za ZDA status in ozemeljska celovitost Kosova dokončno rešena, tako da ne more biti pogajanj o severu Kosova ali o obnovitvi diskreditiranih idej, kot sta razdelitev ali sprememba meja. Dell je še prepričan, da si lahko Kosovo z dialogom, ki ga bodo ZDA podprle, povrne mednarodni ugled, ki ga je izgubilo v zadnjih mesecih, skupaj s Srbijo pa lahko prispeva k večji kakovosti življenja državljanov v obeh državah in izboljša sosedske odnose na Zahodnem Balkanu.

V zvezi s poročilom poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja o domnevnem prekupčevanju z organi na Kosovu in očitki Thaqiju, da je bil na čelu mafijske združbe, ki je tihotapila mamila, orožje in človeške organe, je Dell pojasnil, da so še vedno v fazi razprave o tem, kako bi bilo najbolje organizirati, začeti in izpeljati preiskavo. Po njegovem ima Eulex, ko ga bo Marty seznanil z vsemi dokazi in novimi informacijami, tako mandat kot tudi možnosti in zmogljivosti, da začne dolgotrajni proces profesionalne in temeljite preiskave.