Zdaj je še HDZ uradno osumljena korupcije

Jutri se za HDZ začenja še en neprijeten spektakel - začetek sojenja nekdanjemu premieru Ivu Sanaderju.

Objavljeno
27. oktober 2011 20.07
Posodobljeno
27. oktober 2011 21.24
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb

Zagreb – Neuradne informacije, da glavna tožilska tarča v največji hrvaški korupcijski aferi, povezani s črnim skladom HDZ, ni le nekdanji predsednik stranke in vlade Ivo Sanader z nekaj nekdanjimi in sedanjimi visokimi predstavniki te politične organizacije, marveč tudi sama HDZ, so danes dobile uradno potrditev.

Predsednica vlade in HDZ Jadranka Kosor je danes zaradi tega sklicala izredno tiskovno konferenco z enim samim sporočilom: krivi so vsi drugi. Samo naivneži so pričakovali, da bo Kosorjeva po informaciji, da je njena stranka v uradni preiskavi in da bo najverjetneje kmalu vložena tudi obtožnica, prevzela vsaj kanček odgovornosti za kriminalno početje HDZ v preteklosti. Navsezadnje je bila Sanaderjeva desna roka in vse več je dokazov, da je bila njena predsedniška kampanja deloma financirana iz črnega sklada. Na vprašanje, ali bo odstopila, če ne zaradi drugega vsaj iz moralnih razlogov, je vzrojila in zatrdila, da se kaj takega ne bo zgodilo, prav tako pa je nervozno odgovarjala na vprašanja o financiranju njene predsedniške predvolilne kampanje. Novinarjem je večkrat zabrusila, da niso preiskovalci in da bo odgovarjala le pred pristojnimi ustanovami.

Čeprav je podprla delo tožilskega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, pa je, nič kaj diplomatsko, tožilcem namenila precej groženj – da bo preiskala, kako informacije o sicer tajnih preiskavah in pričanjih prihajajo v medije. Tega sicer ni rekla v mikrofon, a iz njenih izjav je bilo mogoče razbrati prepričanje, da ni naključje, da se preiskava zoper HDZ ujema s predvolilno kampanjo. Ni pa povedala, da se tožilski rok za vložitev obtožnice predvidoma izteče – novembra. Po njeni presoji niso krivi le tožilci in novinarji, slednji da niso upravičeni do odgovorov o korupciji, povezani s HDZ, ampak tudi opozicija.

Najtežji trenutek

Kosorjeva je namreč naštevala domnevne grehe največjih opozicijskih strank, kar je sicer že nekaj časa del strategije stranke, da bi nekako izenačila krivdo. Toda takšno preusmerjanje pozornosti ni učinkovito, saj so škandali opozicije, če so se ti zgodili, v primerjavi z ropom, ki ga je izvedla HDZ, skoraj smešni. Škodo, ki jo vnovič doživlja HDZ, je Kosorjeva poskušala sanirati z zatrjevanjem, da je prav njena stranka edina »na široko odprla vrata in okna« boju zoper korupcijo, kar se zdaj vrača kakor bumerang. Da je HDZ torej neupravičeno žrtev.

»To je zelo težek trenutek za HDZ, eden najtežjih v zgodovini. To je predzadnja postaja križevega pota, ki se je začel 1. julija 2009, ko sem prevzela stranko,« je dejala in poudarila, da širitev preiskave na HDZ ne bo omajalo boja zoper korupcijo. Vse vodi k spodkopavanju stranke, je presodila, a se to ne bo zgodilo, tudi če bodo morali začeti od ničle, od barak na Jarunu (kjer je bila ustanovljena HDZ). Medije je mimogrede še obtožila, da so z objavami »strahotno« škodovali ne le HDZ, marveč tudi boju zoper korupcijo.

Sojenje desetletja

Po doslej znanih podatkih so v preiskavi poleg Sanaderja še bivši glavni tajnik HDZ Ivan Jarnjak (ki je še danes v vrhu stranke), nekdanji direktor volilnih kampanj Ratko Maček ter finančnika stranke Mladen Barišić in Branka Pavošević (ki sta tožilcem dala največ obremenilnih dokazov) in po novem še HDZ kot pravna oseba. Jadranke Kosor, čeprav preiskujejo tudi njeno volilno kampanjo – o kateri je premierka včeraj zatrdila, da je bila izvedena povsem zakonito – še ni na tožilskih seznamih.

Jutri pa se za HDZ začenja še en neprijeten spektakel – začetek sojenja nekdanjemu premieru. V ta primer stranka sicer ni vpletena, saj gre za vojno dobičkarstvo oziroma nezakonito provizijo Hypo banke (3,6 milijona kun), ki jo je Sanader dobil še kot pomočnik zunanjega ministra. A je to šele prvo v seriji sojenj nekdanjemu šefu HDZ za korupcijo. Čaka ga še primer Fimi media (črni sklad), milijonska podkupnina iz MOL in drugi korupcijski primeri. Za akreditacijo za sojenje je prosilo kar 200 predstavnikov medijev, med njimi zelo veliko tujih. Sojenje doslej najvišjemu hrvaškemu politiku se bo začelo z branjem obtožnice, ki sicer predvideva desetletno zaporno kazen. Sanader je navedbe iz obtožnice doslej »z gnusom zavračal« in zatrjeval, da je nedolžen. Novinarjem Kosorjeva včeraj ni hotela odgovoriti na vprašanje, ali je račun HDZ blokiran. »Dajte no, pojdite raje delat,« jim je zabrusila. Če se bodo uresničile napovedi, da bosta račun in premoženje HDZ kmalu blokirana, bo to poleg preiskave proti HDZ in Sanaderjevega sojenja najbrž končni udarec za stranko. In to sredi volilne kampanje.