»Njegovo zdravje nas ne zanima, Mladiću je treba soditi«

Glavni tožilec Brammertz se zavzema za pospešitev sojenja srbskemu generalu.

Objavljeno
01. november 2011 13.48
Posodobljeno
01. november 2011 15.00
S. U./STA
S. U./STA
SARAJEVO – Glavni tožilec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Serge Brammertz je danes v Sarajevu napovedal, da bo haaško tožilstvo naredilo vse za pospešitev sojenja nekdanjemu poveljniku vojske bosanskih Srbov Ratku Mladiću.

Pisni dokazi namesto osebnih pričanj

»Ta primer želimo čim prej končati,« je dejal Brammertz v Sarajevu, kjer se mudi v okviru priprav na predstavitev rednega poročila o sodelovanju držav s haaškim sodiščem v Varnostnem svetu ZN, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

»Haaški tožilec je spomnil, da je tožilstvo v primeru Mladića zahtevalo dva ločena postopka, vendar so sodniki to zahtevo zavrnili. Zdaj proučujemo, ali bi lahko še dodatno skrčili obtožnico in kako bi čim prej lahko uporabili pisne dokaze, saj največ časa vzamejo ravno osebna pričanja,« je pojasnil. Kot je dodal, bo vztrajal, da sodišče sprejme kar največ v preteklih procesih uporabljenih dokazov.

Ujet po 16 letih

Brammertz ni želel komentirati Mladićevega zdravstvenega stanja, saj to po njegovih besedah zadeva sekretariat haaškega sodišča. »Mi nimamo informacij, na podlagi katerih bi lahko sklepali, da Mladić ni pripravljen na sojenje,« je odgovoril na vprašanje o ugibanjih, da je Mladić hudo bolan.

Zdaj 69-letni Mladić je obtožen vojnih zločinov med vojno v BiH, med drugim odgovornosti za genocid v Srebrenici. Srbske varnostne sile so ga prijele maja letos po skoraj 16 letih skrivanja, nakar je bil premeščen v pripor haaškega sodišča, kjer čaka na začetek sojenja.