Zdravstvena reforma v slepi ulici?

Zmagoslavje nad odločitvijo predstavniškega doma, ki je potrdil predlagano zdravstveno reformo, je zbledelo, saj je neodvisni senator Joseph Lieberman napovedal, da bo predlog morda blokiral.

Objavljeno
09. november 2009 13.20
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj pozdravil odločitev predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki je v soboto potrdili predlog zakona o reformi zdravstvenega sistema, obenem pa senat pozval, naj reformo pripelje do cilja.

Toda že kmalu je zmagoslavje nad odločitvijo predstavniškega doma zbledelo, saj je neodvisni senator Joseph Lieberman za televizijo Fox napovedal, da ne bo dovolil, da bi prišlo do glasovanja o predlogu zakona zdravstvene reforme, če bo v njem ostala določba o ustanovitvi javne zdravstvene zavarovalnice. Demokrati sicer njegov glas potrebujejo, če želijo preprečiti napore republikancev, ki poskušajo ovreči predlagano zdravstveno reformo. Skupaj z Liebermanom imajo demokrati namreč ravno 60 sedežev, kar je natanko toliko, kot jih potrebujejo za preprečitev obstrukcije.