Zdravstveno stanje Jovanke Broz se je močno poslabšalo

88-letnica ima težave s srcem in dihali, priključena pa je tudi na aparat za dihanje.

Objavljeno
26. september 2013 18.05
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Beograd - Zdravstveno stanje Jovanke Broz, vdove nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, se je naglo poslabšalo, danes poročajo srbski mediji, ki navajajo vire v urgentnem centru kliničnega centra v Beogradu.

Kot je poročal B92, naj bi imela težave s srcem in dihali ter naj bi bila priključena na aparat za dihanje.

V bolnišnico so jo sicer sprejeli po lažjem infarktu že 23. avgusta, kamor so jo pripeljali v polzavestnem stanju in dehidrirano.

Po navedbah publicista Žarka Jokanovića, pisca feljtona o nekdanji prvi dami SFRJ, ki jo po navedbah Blica obiskuje vsak dan, se je še do nedavnega zdelo, da se njeno zdravstveno stanje z vsakim dnem izboljšuje. To se je odražalo tudi na njenem razpoloženju. Kot je dejal, je bila pri zavesti in se je pogovarjala z zdravniki, čeprav še ni bila pripravljena za zdravljenje na domu, piše Blic na svoji spletni strani.

Jovanka Broz se je rodila leta 1924 v Liki. Leta 1952 se je poročila z Josipom Brozom Titom, s katerim je ostala vse do njegove smrti leta 1980. Od njegove smrti danes 89-letna Jovanka živi v stanovanju na beograjskih Dedinjah, stran od oči javnosti in precej skromno. Mediji so v minulih letih večkrat poročali o njenih finančnih težavah.

Po Titovi smrti je bilo namreč njuno premoženje nacionalizirano, ona pa je pristala v hišnem priporu, vse do leta 2009 je bila brez vseh osebnih dokumentov. Julija 2009 ji je Ivica Dačić, sedanji premier in tedanji notranji minister, po dolgih letih izročil osebno izkaznico in potni list.

Že sredi 80. let je na sodišču vložila dokument na več straneh s popisom osebne lastnine, ki jo zahteva nazaj. Doslej ji je niso vrnili, niti še ni bila razdeljena Titova lastnina, navaja B92 na svoji spletni strani.