Zebari: Iran je Britance zajel v iraških vodah

Iraški zunanji minister Zebari je pozval iranskega kolega Motakija, da Iran izpusti 15 zajetih pripadnikov britanske mornarice, ki jih je Iran po podatkih iraških oblasti v petek zajel v iraških in ne v iranskih vodah.

Objavljeno
26. marec 2007 21.56
Iranski zunanji minister Manušer Motaki je pred denvi dejal, da predlog Moskve še vedno preučujejo
Bagdad/Teheran/London/Bruselj - Iraški zunanji minister Hošjar Zebari je danes dejal, da je Iran v petek 15 pripadnikov britanske mornarice zajel v iraških in ne v iranskih vodah, kot trdi Teheran, so sporočili iz iraškega ministrstva. Zebari je sicer pozno v nedeljo po telefonu govoril z iranskim kolegom Manušerjem Motakijem in pozval Iran, naj osvobodi zajete Britance.

Zebari je poudaril, da so bili Britanci po podatkih iraških oblasti v iraških teritorialnih vodah. "Oni so del multinacionalnih sil s privoljenjem iraške vlade in v skladu z relevantnimi resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov," je še dodal in zahteval njihovo izpustitev.

Pripadniki britanske mornarice na zaslišanju

Medtem petnajsterico zaslišujejo iranske oblasti. Morali bodo pojasniti vdor v iranske teritorialne vode, sicer pa njihov primer poteka po predvidenem pravnem postopku, je dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Mehdi Mostafavi.

Mostafavi je zanikal domneve, da namerava Iran Britance zamenjati za Irance, ki so jih aretirali v Iraku. Mostafavi ni povedal, kaj nameravajo narediti z njimi, povedal je le, da jih zaslišujejo in zanikal trditve Londona, da so bili v času zajetja v iraških vodah.

Američani bi se v primeru zajetja branili

Ameriška mornarica bi se v primeru zajetja s strani iranskih sil branila, je za današnjo izdajo časnika The Independent povedal namestnik poveljnika ameriške vojaške ladje Underwood v Perzijskem zalivu, poročnik Erik Horner. Britanska posadka je po mnenju Hornerja imela ob zajetju s strani Irana vso pravico in bila upravičena do samoobrambe. Ob tem je še poudaril, da bi ameriški vojaki v takšnem primeru streljali na Irance.

"Ne želim dvomiti v Britance, zdaj ko se je to že zgodilo, ampak naša pravila vojskovanja dovoljujejo malo več svobode. Usposabljanje naše posadke je usmerjeno malo bolj proti samoohranitvi," je dejal Horner v odzivu na petkov incident.

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je v nedeljo dejal, da so pripadniki britanske mornarice, ki jih je v petek zajel Iran, obtoženi "nezakonitega vstopa" v iranske teritorialne vode. Britanski premier Tony Blair pa je v Berlinu dejal, da britanski mornarji v času zajetja niso bili v iranskih vodah in da je njihovo zajetje "neupravičeno in napačno".

EU bo skušala stopiti v stik z Iranom glede britanskih vojakov

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je napovedal, da bo še danes skušal stopiti v stik z Iranom glede usode 15 britanskih vojakov, ki jih je minuli petek zajela iranska vojska. "Skušal se bom pogovoriti s Teheranom in se seznaniti z razmerami," je dejal Solana. Dodal je, da je EU že zahtevala izpustitev vojakov, zdaj pa bo storila vse, kar je v njeni moči, da bi zagotovila njihovo varno izpustitev.

V uradu britanskega premiera Tonyja Blaira so medtem danes zavrnili domneve, da bo zajetje britanskih mornarjev še povečalo razkol med Teheranom in Zahodom zaradi iranskega jedrskega programa. "To je zadeva, ki jo je treba obravnavati ločeno in na drugačen način," je zatrdil Blairov tiskovni predstavnik.

15 pripadnikov britanske mornarice, ki so za iraško vlado opravljali nadzor v iraških vodah, je v petek v Perzijskem zalivu zajela iranska ladja. Do incidenta je po podatkih Londona prišlo v iraških vodah ob meji z Iranom, kjer je britanska mornarica pregledala trgovsko ladjo, osumljeno tihotapljenja. Teheran pa trdi, da je britanska mornarica plula v iranskih teritorialnih vodah. Po navedbah iranske strani so danes v Teheranu začeli zasliševanje zajetih Britancev.