Zelena luč za policijsko misijo v Afganistanu

Zunanji ministri EU
so se v Bruslju načelno dogovorili za namestitev 160-članske policijske misije EU v Afganistanu, ki naj bi pomagala oblikovati afganistansko policijo pod vodstvom Afganistancev.

Objavljeno
12. februar 2007 16.11
Afganistanski vojak
Bruselj - Zunanji ministri Evropske unije so se danes v Bruslju načelno dogovorili za namestitev 160-članske policijske misije EU v Afganistanu, ki naj bi pomagala oblikovati afganistansko policijo pod vodstvom Afganistancev. Ta dogovor kaže na "odločno in dolgoročno zavezanost" EU v Afganistanu, k čemur so se voditelji unije zavezali lani decembra po pozivih zveze Nato, naj EU okrepi delovanje v tej državi.

Koncept misije, ki so ga danes potrdili zunanji ministri, naj bi omogočil oblikovanje "afganistanskih policijskih sil, ki bi jih vodili Afganistanci, ki bi spoštovale temeljne človekove pravice in delovale po načelu pravne države".

Približno 160 evropskih policistov, ki naj bi jim pomagalo še od 50 do 70 strokovnjakov, naj bi bilo zadolženih za reformo policije na vseh ravneh. Pomoč afganistanski policiji je bila doslej zgolj domena Nemčije, medtem ko italijanski strokovnjaki pomagajo pri vzpostavljanju pravosodnega sistema.

Nova misija bo obsežnejša in bo zagotovila "dodano vrednost", so poudarili ministri. Evropski policisti naj bi prišli v Afganistan maja ali junija. Policijsko misijo v Afganistanu EU načrtuje že več mesecev, predvsem pod pritiskom zveze Nato, ki od nje zahteva večji prispevek v Afganistanu.

V Afganistanu je trenutno tudi 55 pripadnikov Slovenske vojske, ki se jim bo predvidoma avgusta pridružilo še 12, je ob robu neformalnega srečanja v španski Sevilli minuli teden povedal obrambni minister Karl Erjavec.

Rupel pozval k zgodnjemu poročilu o prvem ciklu Lizbone

Vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je danes v Bruslju poudaril potrebo po zgodnji, še letošnji pripravi strateškega poročila o izvajanju prvega triletnega cikla prenovljene lizbonske strategije. Čimprejšnje poročilo bi namreč Sloveniji omogočilo "pravočasno in kakovostno" pripravo spomladanskega vrha med predsedovanjem Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.

Na spomladanskem vrhu med predsedovanjem Slovenije bo potekal vmesni pregled izvajanja prenovljene lizbonske strategije. Evropska komisija je izrazila razumevanje za slovenska prizadevanja in obljubila, da bo poskusila poročilo pripraviti še letos.

Slovenski minister je k pripravi "zgodnjega" poročila pozval v razpravi o splošnem delu zasedanja, sicer posvečenega pripravam na letošnji spomladanski vrh, ki bo 8. in 9. marca v Bruslju.
Osrednji temi spomladanskega vrha bosta poleg nove energetske in podnebne strategije unije, ki jo je komisija razgrnila v začetku januarja, tudi uresničevanje lizbonske strategije ter pobuda za izboljšanje zakonodaje EU.

Zunanji minister je v razpravi o splošnih zadevah sodeloval namesto državnega sekretarja za evropske zadeve Janeza Lenarčiča, ki se zasedanja v Bruslju ne udeležuje.