Mehiški kartel poskuša utišati internet

Eden od najbolj nasilnih mehiških mamilarskih kartelov − Los Zetas je napovedal vojno svetovnemu spletu.

Objavljeno
11. november 2011 11.35
Posodobljeno
11. november 2011 12.15
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ciudad de Mexico − Okrutni kartel Los Zetas, ki je do zdaj obračunaval z rivalskimi mamilarskimi tolpami, novinarji in vsemi ostalimi, ki jih je dojemal kot sovražnike, je na piko vzel spletno klepetalnico Nuevo Laredo en Vivo, na kateri uporabniki komentirajo dejavnosti kartela in ostalih tolp v mestu, ki meji na ameriško zvezno državo Teksas.

Kartel je v zadnjih mesecih menda umoril tri domnevne uporabnike spletne strani, četrto žrtev pa so odkrili v sredo. Poleg obglavljenega moškega trupla so našli sporočilo, da so ga umorili ravno zaradi objavljanja komentarjev na omenjeni spletni strani. Septembra so na isti lokaciji našli obglavljeno žensko, ravno tako uporabnico klepetalnice, s podobnim sporočilom, podpisanim s črko Z − simbolom zloglasnega kartela.

Mehiški mamilarski karteli so v preteklosti sicer že večkrat napadli novinarje tiskanih časnikov ali jim grozili. Nasilje nad novinarji v zvezni državi Tamaulipas, kjer leži tudi Nuevo Laredo, je medije tako pripeljalo do samocenzure in prebivalce prisililo, da sami ločujejo resnico o kartelih od govoric, ki se širijo po svetovnem spletu.

Juan Carlos Romero, sodelavec skupine Article 19, ki si prizadeva za svobodo tiska, pravi, da si lokalni časniki v strahu pred povračilnimi ukrepi pogosto ne upajo poročati o kriminalu, zato se prebivalci za informacije o delovanju mamilarskih združb − torej kje so odjeknili streli, kje so opazili vozila z domnevnimi člani kartela, katere ceste so varne ... − pogosteje poslužujejo interneta. Zdi se, da so to ugotovili tudi mamilarski karteli in ker klepetalnice in socialna omrežja kot sta Facebook in Twitter dosežejo bistveno več ljudi, kot majhni časniki, so temu prilagodili tudi svojo taktiko. Ta sicer ni vedno uspešna − nekateri uporabniki klepetalnic namreč obljubljajo, da bodo s svojimi dejavnostmi nadaljevali.

Kljub preventivnim ukrepom kot je na primer objavljenje komentarjev pod psevdonimom, pa so uporabniki klepetalnic še vedno precej ranljivi. Karteli jih po besedah strokovnjakov namreč lahko odkrijejo na podlagi sledi, ki jih pustijo na spletu, med njimi na podlagi piškotkov, naslovov strežnika in podatkov o uporabniškem računu. Kot pravi Matt Harrigan, vodja podjetja za varovanje Critical Assets iz San Diega, ima kartel kot so Los Zetas na voljo dovolj finančnih sredstev, da uporabnike klepetalnic izsledi.

HRW: Vojska v boju proti kartelom zlorablja svojo moč

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je pred nekaj dnevi objavila poročilo o vojni z mehiškimi mamilarskimi karteli, ki jo je decembra 2006 ob prevzemu predsedniškega položaja napovedal Felipe Calderon. Kot so zapisali v 200 strani dolgem poročilu z naslovom Ne pravic ne varnosti, se je močno povečalo število zlorab in umorov, ki jih med obračunavanjem s karteli zakrivijo vojaki.

Poročilo se sicer osredotoča na pet najbolj nasilnih zveznih držav v Mehiki, kjer je nameščenih največ vojakov − Baja California, Chihuahua, Guerrero, Nuevo Leon in Tabasco. Kot trdi, so varnostne sile v teh državah sodelovale pri 170 primerih mučenja, 39 izginotjih in 24 zunaj sodnih usmrtitvah. Poročilo, ki so ga sestavili na podlagi več kot 200 intervjujev z žrtvami in predstavniki oblasti, ugotavlja, da praktično nobene od domnevnih zlorab niso pravilno preiskali.

Mehiški predsednik se je ob objavil poročila sicer strinjal, da skupaj z HRW pripravijo delovno skupino, ki ga bo podrobno pregledala, a hkrati opozoril, da glavno grožnjo človekovim pravicam v Mehiki predstavljajo kriminalci. Calderon je v boj proti organiziranemu kriminalu sicer poslal okoli 50.000 vojakov, policijo in mornarico. Kljub temu je vse odkar je prevzel položaj v nasilju, povezanem s prepovednimi drogami, umrlo več kot 45.000 ljudi.