Zgodba iz Hongkonga: Gigi, očka ti bo kupil moža!

Hči je zaljubljena, mama je obupana, oče pa ima načrt: z denarjem bo uredil stvari.

Objavljeno
28. september 2012 22.28
HONGKONG/
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – Kaj naredi bogataš, ki je svoj imidž dopolnil z zgodbami o tem, da je spal z deset tisoč ženskami, ko se njegova hči poroči s svojo partnerko? Zmigne z rameni in ji kupi moža.

Prav to namerava storiti hongkonški tajkun Cecil Chao Sze-tsung, čigar 33-letna hčerka Gigi Chao se je pred petimi meseci v Parizu civilno poročila s svojo dolgoletno partnerko Sean Eav. »Petsto milijonov hongkonških dolarjev (64 milijonov ameriških) za moža za mojo Gigi,« je v sredo objavil 76-letni Cecil. »Ni pomembno, ali je bogat ali reven. Pomembno je, da je plemenit in dobrega srca,« je poudaril bogataš, prepričan, da bo njegova najstarejša hčerka ob takšnem moškem dojela, kam v resnici spada.

Čeprav je Cecil vse življenje hodil po poteh Casanove in zavračal zakon kot okove, ki jih pravi moški ne more prenašati, pa se v odnosih do svoje ljubljenke, ki ji namerava nekega dne prepustiti poslovanje z nepremičninami, vede po najbolj konservativnih konfucijanskih načelih. V ponedeljek je trdil, da je Gigi samska. Dva dni pozneje jo je razglašal za idealno bodočo ženo dobremu moškemu. »Gigi je dobra ženska, nadarjena in lepa. Predana staršem, velikodušna, poleg tega pa se ukvarja z dobrodelnimi dejavnostmi,« je navedel v svoji ponudbi, ki jo je objavil v hongkonškem časopisu South China Morning Post.

In medtem ko se kopičijo »aplikacije«, kot jih imenuje Cecil, ki hkrati priznava, da ni imel časa, da bi vse prebral, se Gigi prizanesljivo smeje tej očetovi ideji. »Globoko me je ganil,« je dejala v intervjuju, ki ga je dala britanskim novinarjem. »To je njegov način, da mi pove: 'Mala moja deklica, zelo te imam rad ...' Vedno sva si bila zelo blizu.« Kot je povedal njen oče, se je z njo pripravljen poročiti neki Francoz, ki je prepričan, da bi bil primeren, saj je »mehak kot ženska«. Eden od snubcev se je z lepo Hongkonžanko pripravljen poročiti tudi brez denarja njenega očeta.

Od vseh treh otrok, ki jih ima Cecil s tremi različnimi ženskami, mu je bila Gigi od nekdaj najbolj podobna po navdušenju nad družabnim življenjem pa tudi po podobnem razmerju hedonističnega in poslovnega duha. Na facebooku je o sebi zapisala, da je »ženska, ki ljudi rada gleda v oči in išče tisto, kar se skriva za njimi«. Po drugi strani pa je Gigi poslovna ženska na čelu družbe za marketing, stike z javnostjo in luksuzno galanterijo Haut Monde Talent, tako da je očitno tudi sama nadarjena za ustvarjanje dobička. Gigi ni bila preveč navdušena nad življenjem pod reflektorji, vendar pa jo medijska pozornost, v kateri se je znašla zaradi očetovega iskanja dobrega zeta, zdaj neizmerno zabava. Kot je povedala, tudi ona dobiva ponudbe z vsega sveta, h katerim snubci najpogosteje dodajo tudi svoje fotografije. Nekateri so na slikah popolnoma goli. Da se vidi, kaj tudi oni ponujajo. Ni videti, da bi jo katera od teh ponudb zanimala. S Sean sta skupaj že sedem let. Trdi, da sta srečni.

Medtem ko so bogataški plejboji v Hongkongu pojav, ki velja za nekaj povsem normalnega, saj se, kot pravi star kitajski pregovor, potem ko se nakopiči bogastvo, začne zbirati lepe ženske, pa je homoseksualnost v tem sedemmilijonskem mestu še vedno zelo občutljiva tema. Tudi Gigi priznava, da ni bila deležna materinega razumevanja, ko ji je povedala, da živi z žensko. »Z glavo je udarjala ob zid,« pravi Gigi. »Dobesedno.«

Težko je napovedati, ali bo Cecilov razpis za dobrega zeta pomagal pri odpravljanju tega tabuja. Ko je v začetku meseca pred kratkim izvoljeni član zakonodajnega sveta Hongkonga Chen Chi-chuen odkrito izjavil, da je homoseksualec, je bil to velik korak naprej. Chen je prvi politik v nekdanji britanski koloniji, ki je v svojo javno podobo uvrstil tudi nagnjenost do istega spola. Če bi bil njegov oče Cecil, bi že dejal: »Očka ti bo kupil ženo!«