Zgodba o »hrvaški patrii« se nadaljuje

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu je na zagrebškem sodišču vložil obtožnico proti nekdanjemu obrambnem ministru Berislavu Rončeviću ter njegovemu pomočniku Ivu Bačiću.

Objavljeno
28. oktober 2009 16.38
Hrvaški obrambni minister Berislav Rončević
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Zagreb - Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) je danes na zagrebškem sodišču vložil obtožnico proti nekdanjemu obrambnem ministru Berislavu Rončeviću ter njegovemu pomočniku Ivu Bačiću. Uskok ju bremeni, da sta oškodovala državni proračun za približno 1,4 milijona evrov.

Hrvaški sabor je sredi oktobra odvzel imuniteto sedanjemu poslancu HDZ Berislavu Rončeviću, potem ko je državno tožilstvo napovedalo kazensko ovadbo zaradi suma, da je kot minister pred petimi leti zlorabil ministrski položaj in pooblastila pri nakupu tovornjakov za hrvaško vojsko. Gre za "afero tovornjaki", v kateri so na obrambnem ministrstvu konec leta 2004 v času Rončevića brez javnega razpisa kupili vojaške tovornjake.

 

Kot so poročali hrvaški mediji, so tri priče med preiskavo potrdile Uskoku, da je Rončević decembra 2004 brez ustreznega postopka kupil 39 spornih vojaških tovornjakov znamke iveco od podjetja Eurokamioni. Potem je svojim sodelavcem naložil, naj naknadno izdelajo in ponaredijo datume o pozivnem razpisu in podpisu neposredne pogodbe.

 

Poleg tega je Uskokova preiskava pokazala, da so bili tovornjaki, ki so bili ponujeni na podlagi javnega razpisa, cenejši in kakovostnejši. Namreč, na hrvaškem obrambnem ministrstvu so oktobra 2004 razveljavili javni razpis za nakup 76 vojaških vozil, na katerega je prispelo 23 ponudb.

 

Najbolj ugodna ponudba na razveljavljenem javnem razpisu je bila 76 tovornjakov za 5,3 milijona evrov, Rončević pa je potem kupil 39 tovornjakov za 4,7 milijona evrov.