Zgodovinska resolucija o Siriji

Francoski zunanji minister je po glasovanju ocenil, da si je varnostni svet »končno spet zaslužil svoje ime«.

Objavljeno
28. september 2013 23.16
LEBANON-SYRIA-CONFLICT-UN
R. N.
R. N.

New York – Varnostni svet ZN je v New Yorku soglasno potrdil resolucijo o uničenju kemičnega orožja v Siriji. Resolucija prav tako potrjuje načrt za politično tranzicijo v Siriji iz leta 2012 in poziva k sklicu mednarodne konference, takoj ko bo to mogoče.

»Današnja zgodovinska resolucija je po dolgem času prva novica, ki vzbuja upanje za Sirijo,« je kmalu po glasovanju v New Yorku sporočil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in dejal, da računajo, da bo mednarodna konferenca o Siriji sredi novembra v Ženevi.

Ameriški predsednik Barack Obama je resolucijo pred glasovanjem označil za veliko zmago mednarodne skupnosti, namestnik Lavrova Sergej Ribjakov pa za zmago Rusije, ker resolucija ne vsebuje avtomatičnega sprožilca za sankcije ali uporabo sile, če se njena določila ne bodo izvajala. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je po glasovanju ocenil, da si je varnostni svet »končno spet zaslužil svoje ime«. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je sprejeto resolucijo označila za» velik korak na poti k trajnostnemu in enotnemu mednarodnemu odzivu na krizo v Siriji«. Izrazila je pripravljenost EU, da podpre »dejanja, ki jih predvideva resolucija«.

Nevladna organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) po pisanju STA meni, da sprejeta resolucija ne prinaša pravice žrtvam pokola na stotine otrok in številnih drugih krutih zločinov. Po mnenju direktorja organizacije Philippa Bolopiona bi morali ZN predati Sirijo Mednarodnemu kazenskemu sodišču in sprejeti usmerjene sankcije proti odgovornim za množične pokole. Poudaril je še, da svet ne bi smel pozabiti, da je večina smrtnih žrtev v Siriji umrla zaradi konvencionalnega in ne kemičnega orožja.

O besedilu resolucije so se že v četrtek dogovorile stalne članice Varnostnega sveta ZN (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija), v petek pa se ji je soglasno, kot sponzorji, pridružilo še preostalih deset voljenih članic. Še preden je bila lahko resolucija sprejeta, je moral izvršni odbor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu potrditi načrt za pridružitev Sirije h Konvenciji o prepovedi tega orožja.