Zgodovinsko srečanje lokalnih voditeljev Ku Klux Klana in NAACP

Bela rasistična organizacija se skuša v javnosti predstaviti kot nenasilna.

Objavljeno
04. september 2013 14.18
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Cheyenne − V ameriškem mestu Casper v Wyomingu sta se pred kratkim sestala predsednik lokalne izpostave največje ameriške organizacije temnopoltih NAACP in organizator lokalne izpostave bele rasistične organizacije Ku Klux Klan (KKK), piše Slovenska tiskovna agencija.

Srečanje je minilo pod strogimi varnostnimi ukrepi in brez nasilja. Organizator KKK iz Montane John Abbar se je na srečanju včlanil v NAACP, plačal 30 dolarjev za članarino in navrgel še 20 dolarjev prostovoljne donacije. Pozneje je povedal, da po drugi strani sogovornikov ni povabil k članstvu v KKK.

Bela rasistična organizacija, ki izvira iz časov po državljanski vojni, ko so se belci na jugu Združenih držav z nasiljem uprli prizadevanjem za enakopravnost na novo osvobojenih temnopoltih sužnjev, se skuša v javnosti predstaviti kot nenasilna, dodaja STA. Zadnje čase je sicer v Wyomingu prišlo do novih primerov nasilja nad temnopoltimi moškimi, če so jih videli v javnosti z belimi ženskami.

Predsednik NAACP iz Casperja Jimmy Simmons je zato zaprosil za pogovor s predstavnikom KKK. Abbar, ki je sicer zagovornik ideje, da države kot so Wyoming, Oregon in Washington postanejo neke vrste zatočišče belcev, je zagotovil, da z incidenti ni seznanjen.