Zgradba v Mumbaju pod seboj pokopala več deset ljudi

Petnadstropna stanovanjska hiša se je porušila zgodaj zjutraj. Oblasti se bojijo, da je pod ruševinami ujetih vsaj 50 ljudi.

Objavljeno
27. september 2013 12.24
INDIA-ACCIDENT-BUILDING-COLLAPSE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Mumbaj – Indijsko finančno prestolnico Mumbaj je pretresla še ena katastrofa, kateri je najverjetneje znova botrovala slaba gradnja. Zgodaj zjutraj — ob približno 5.45 uri — se je nenadoma zrušil petnadstropni stanovanjski blok, v lasti mumbajskih mestnih oblasti. The Times of India poroča, da je vsaj ena oseba mrtva, šest je ranjenih, pod ruševinami pa je ujetih vsaj še 50 ljudi.

»Moj sin je še vedno notri. Čakam, da ga rešijo,« je na obrobju ruševin, med katerimi reševalci mrzlično iščejo pogrešane, za francosko tiskovno agencijo AFP povedala 62-letna Mithi Solakani. Pri iskanju si pomagajo tudi s težko mehanizacijo, ki reševalcem omogoča dostop do drobovja stavbe, povsem zravnane s tlemi.

Predstavnik lokalnih oblasti Bhai Jagtap je povedal, da je v porušenem bloku živelo 22 družin, doslej so izpod ruševin potegnili manj kot deset ljudi. »Drugi so še vedno ujeti spodaj. Reševalci se trudijo po najboljših močeh, da bi jih čim več rešili živih,« je povedal za AFP.

The Times of India poroča, da so strokovnjaki že pred več leti mestne oblasti obvestili, da je zgradba, stara več kot 50 let, v izredno slabem stanju in jih pozvali, naj stanovalce čim prej izselijo ter jo obnovijo. »Da se morajo izseliti, smo jih obvestili aprila, a tega niso storili,« je povedal predstavnik mestnih oblasti Vijaj Kabale Patil.

V zadnjih mesecih je v samem Mumbaju in bližnji okolici pod svojo težo nenadoma popustilo pet stanovanjskih hiš. Najhujša nesreča se je zgodila aprila, v kateri je umrlo 74 ljudi.

Po poročanju AFP so kupi ruševin, ki so pod seboj pokopali človeška življenja, opozorili na ceno hitre in poceni gradnje ter namernega kršenja gradbene zakonodaje. Osnovni problem je velika potreba po novih stanovanjih in endemična korupcija.