Zid za mir povzroča nemir

Spomenik je sprl županjo sedmega okrožja francoske prestolnice Rachido Dati in umetniški par Halter.

Objavljeno
09. november 2011 07.24
Posodobljeno
09. november 2011 07.36
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Pariz − Postavljen je bil v imenu miru, in vendar povzroča nemir. Zid za mir (Mur pour la Paix), ki so ga ob prelomu v novo tisočletje iz kovine, stekla, lesa ... postavili na pariškem Champs de Mars, med Ecole militaire in Eifflovim stolpom, že leta deli francosko umetniško in politično srenjo, hkrati pa je pogosta tarča vandalizma. Pred kratkim so se spet znesli nadenj.

Umetnica Clara Halter in arhitekt Jean-Michel Wilmotte sta spomenik, ki časti mir – beseda mir je izpisana v 32 jezikih in v številnih pisavah – postavila na polju, ki simbolizira vojno in je poimenovano po njenem bogu Marsu. Sprva je bil tamkaj mišljen samo začasno, za nekaj mesecev, po pozneje podpisanem dogovoru z mestom in kulturnim ministrstvom pa naj bi na prostranem Marsovem polju v sedmem pariškem okrožju ostal vse do poletja 2013. Vmes mu že ničkolikokrat niso dali miru, tudi Rachida Dati, županja sedmega okrožja iz desnosredinske Zveze za ljudsko gibanje se ga poskuša znebiti, češ da je nezakonit, od pomladi kar s peticijo. Podpisalo jo je 6000 somišljenikov, prepričanih, da spomenik, dolg 16 metrov, širok 13 in visok devet metrov, ne sodi v okolje, saj ustavlja veličasten pogled od Vojaške šole do Eifflovega stolpa, predvsem pa mu daje nov pomen.

Peticija in še posebno ton Rachide Dati, češ da sta umetnika sebi v prid izkoristila besedo »mir«, sta tako hudo vznemirila Claro Halter, da z možem, pisateljem Marekom Halterjem, išče pravico na sodišču. Prizadeta poudarjata – kakor so ju pred nedavnim citirali pri Figaroju – da tudi Maupassant ni maral Eifflovega stolpa, a zato ni žalil arhitekta Gustava Eiffela. Sama nista z Zidom, ki asociira na Zid objokovanja, ničesar pridobila, nasprotno, celo stroške sta imela z njim. Vsakič, ko se nadenj spravijo nepridipravi, namreč poskrbita za popravilo, odstranjujeta rasistične in antisemitske grafite, predvsem pa iščeta denarne podpornike. Dosedanja škoda je bila velika, v denarju pomeni več kot 27.000 evrov, in z javnim nasprotovanjem Datijeve se menda tudi podpora med Parižani le še manjša. Iz bližine pariškega župana, socialista Bertranda Delanoëja sporočajo, da je dogovor, na katerega se sklicujeta zakonca Halter, treba spoštovati, sploh pa spomenik nikogar ne moti, zato se nič ne mudi s prestavitvijo. Med morebitnimi novimi lokacijami omenjajo tako pariški park La Villette kakor tudi Balard, kjer naj bi v prihodnje stalo ministrstvo za obrambo, še Oradour-sur-Glane, območje vasi, ki je bila med nemškim napadom junija 1944 povsem uničena ...

Medtem ko Zid za mir buri nekatere duhove in so vandali pred kratkim spet poškodovali dve od 12 steklenih plošč (še tretjo so kar odnesli), mnogi pozdravljajo besede o miru. Ob njem se neredko zbirajo mirovni aktivisti, prav tako bojevniki za človekove pravice, podpisniki protipeticije ... in nedavno sredo je, med tamkajšnjimi stebri miru, v skupno življenje stopil še en par srečnih mladoporočencev.