Zima na Poljskem zahtevala prvo smrtno žrtev

Hiter in nepričakovan prihod zime s sneženjem in močnim vetrom je prebivalcem Srednje Evrope povzročil številne težave, na Poljskem pa je že zahteval tudi prvo smrtno žrtev. O nepričakovano hitrem začetku zime poročajo tudi iz Italije.

Objavljeno
15. oktober 2009 18.21
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Varšava/Praga/Bratislava - Straža narodnega parka v Tatrah na jugu Poljske je danes zjutraj v snegu našla mrtvega mladeniča, ki je bil na poti domov s čredo ovc. Umrl je vsega skupaj pol kilometra od doma.

V celotni državi sicer močan veter podira drevesa in lomi veje, pri čemer je bilo ranjenih sedem ljudi. Zaradi okvar na električni napeljavi je na vzhodnem, severnem in osrednjem delu Poljske že v sredo brez elektrike ostalo okoli 600.000 Poljakov. Zaradi snežnih zametov, poplav in polomljenih vej je ponekod povsem ustavljen promet.

Zima povzroča težave tudi na Slovaškem, kjer promet ovira poledica, državo pa so zajele tudi hude nevihte. Sneg in sneženi meteži ovirajo tudi promet na Češkem, kjer je najhuje prizadet severni del države. Tudi tu je več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike.

O nepričakovano hitrem začetku zime poročajo tudi iz Italije, ki jo je zajel arktični zrak s severa. V L'Aquili, glavnemu mestu dežele Abruci, ki jo je aprila prizadel močan potres, so temperature v noči na danes padle pod ničlo. To dodatno težavo povzroča 6000 ljudem, ki v L'Aquili še vedno živijo v šotorskih taboriščih.

V gorski skupini Gran Sasso v Abrucih, v deželi Molise in na polotoku Gargano v Apuliji so dočakali prvi sneg, zaradi močnega vetra pa je bil prekinjen tudi ladijski promet med Sicilijo in tokoma Linosa in Lampedusa. Nizke temperature bodo po navedbah meteorologov v Italiji vztrajale do začetka prihodnjega tedna.