Zimmerman bo izpuščen po plačilu varščine

Sodnik Ken Lester je poleg varščine določil še nekaj več pogojev za izpustitev obtoženega za umor 17-letnika.

Objavljeno
20. april 2012 21.02
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Orlando - Floridski sodnik Ken Lester je varnostniku, ki je konec februarja v ameriškem Sanfordu blizu Orlanda ubil mladoletnega temnopoltega najstnika, odobril izpustitev iz pripora do konca sodnega procesa po plačilu 150.000 dolarjev varščine. 28-letni George Zimmerman danes sicer pripora še ne bo zapustil, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sodnik Lester je poleg varščine določil še nekaj več pogojev za izpustitev. Zimmerman ne sme imeti dostopa do orožja, ne sme piti alkohola ali jemati mamil, prav tako pa zanj velja tudi »policijska ura«. Dogovarjanje o podrobnostih še poteka in Zimmerman danes ostaja v priporu.

Zimmermana so pred tednom dni obtožili nenaklepnega umora 17-letnega Trayvon Martin v stanovanjskem naselju v Sanfordu. Martin ni bil oborožen, Zimmermana pa po dogodku niso aretirali, ker se je skliceval na samoobrambo. Martin naj bi ga napadel in floridski zakon dovoljuje uboj, že če se človek samo počuti ogroženega.

Vendar pa je Zimmerman latinskoameriškega porekla, Martin pa temnopolt, kar je sprožilo obtožbe o rasizmu in pristranskosti policije ter tožilcev zaradi česar so izbruhnili protesti na Floridi in drugod po ZDA. Po mesecu dni protestov so Zimmermana le aretirali 11. aprila in ga naslednji dan obtožili nenaklepnega umora.

Danes se je na zaslišanju o varščini opravičil družini ubitega in izrazil obžalovanje zaradi dogodka, obenem pa ponovil, da ni vedel, da je bil Martin mladoleten in neoborožen. Zimmerman trdi, da ga je Martin napadel in ranil ter mu skušal odvzeti pištolo, še piše STA.