Življenski boj laburistov

Britanska vladajoča Laburistična stranka se je sešla na zadnjem kongresu pred splošnimi volitvami junija 2010. Predsednik stranke Gordon Brown je v nagovoru med drugim poudaril, da stranko pred volitvami čaka "življenjski boj".

Objavljeno
27. september 2009 17.02
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Brighton - Britanska vladajoča Laburistična stranka se je danes sešla na zadnjem kongresu pred splošnimi volitvami junija 2010. Predsednik stranke in britanski premier Gordon Brown je v nagovoru med drugim poudaril, da stranko pred volitvami čaka "življenjski boj". Javno mnenje je sicer že več mesecev na strani opozicijskih konservativcev.

S kongresom, ki poteka v obalnem mestu Brighton na jugu Velike Britanije, so laburisti začeli kampanjo pred junijskimi volitvami. Brown je ob tem poudaril, da bo v času do volitev potreben težek boj, da pa se mora stranka kljub temu boriti z vso močjo. "Prav na teh volitvah bodo volivci namreč odločali o tistem, za kar se zavzemamo - o poštenosti in odgovornosti," je v nagovoru zbranim na kongresu dejal Brown.

 

Medtem je britanski finančni minister Alistair Darling v pogovoru za britanski časnik The Observer poudaril, da stranka izgleda, kot bi "izgubila voljo do življenja". "Ne dajemo vtisa prave ognjevitosti. Moramo se začeti zares boriti," je dejal Darling.

 

Britansko javno mnenje je sicer že več mesecev zapored izrazito bolj naklonjeno opozicijskim konservativcem, kar po navedbah AFP kaže na to, da je pred laburisti dejansko velik izziv, če želijo prihodnje leto osvojiti še četrti zaporedni mandat na čelu vlade. Nekatere javnomnenjske raziskave so pokazale, da laburiste podpira okoli četrtina volivcev, medtem ko konservativci trenutno uživajo okoli 40 odstotkov podpore.

 

Brown je tako na kongresu med drugim želel spodbuditi članstvo in je poudaril, da mora stranka v času do volitev izpolniti svojo nalogo in ne zgolj počivati na starih lovorikah. "Pokazati in spregovoriti moramo tudi o tem, kaj je še možno storiti in tako tlakovati pot novi laburistični vladi, prvi v novi gospodarski eri. Do leta 2015 želimo bolj pošteno, bolj zeleno, bolj demokratično in uspešnejšo državo," je poudaril Brown.