Zmagovalka gruzinskih volitev se pritožuje nad izidom

Stranka Gruzinske sanje je upala na osvojitev potrebne večine v parlamentu za spreminjanje ustave.

Objavljeno
05. oktober 2012 17.45
GEORGIA-ELECTION/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tbilisi - Po ponedeljkovem porazu stranke gruzinskega predsednika Mihaila Saakašvilija na parlamentarnih volitvah so se danes začela pogajanja o predaji oblasti. Vodenje vlade bo najverjetneje prevzel vodja zmagovalne stranke Gruzinske sanje, milijarder Bidzine Ivanšvili, upanje na mirno predajo oblasti pa otežujejo trditve o nepravilni izvedbi volitev.

Doslej vladajoče Saakašvilijevo Združeno narodno gibanje je po končnih podatkih dobilo 40,4 odstotka glasov, zmagovita stranka Gruzijske sanje pa je na volitvah osvojila 54,9 odstotka glasov, kar pomeni, da bo imela več kot 80 od 150 sedežev v gruzijskem parlamentu, piše Slovenska tiskovna agencija.

A zmagovalka volitev je upala na osvojitev vsaj sto sedežev v parlamentu, kar bi ji zagotovilo potrebno večino za spreminjanje ustave. Stranka je prepričana, da so jo številne nepravilnosti pri izvedbi volitev prikrajšale za to možnost. Gruzinska vlada v odhodu je te obtožbe zanikala.

Novi gruzinski parlament bo prvič zasedal 21. oktobra. Saakašvili bo ostal predsednik Gruzije do izteka drugega in obenem zadnjega mandata oktobra 2013.