Zmagovalka irskih volitev je opozicijska Fina Gael

Novo irsko vlado bo, sodeč po izidih vzporednih volitev, oblikovala dosedanja opozicijska stranka Fina Gael, za katero je po še neuradnih rezultatih glasovalo 36,1 odstotka Ircev.

Objavljeno
26. februar 2011 11.22
Tanja Cirman, delo.si
Tanja Cirman, delo.si
Dublin - Opozicijski stranki Fina Gael je namreč v skladu s pričakovanji na petkovih predčasnih parlamentarnih volitvah pripadlo največ glasov. Za Fino Gael je menda glasovalo 36,1 odstotka volivcev, kar je sicer največ po letu 1982, a premalo za absolutno večino v 166-članskem spodnjem domu irskega parlamenta, za katero bi stranka potrebovala vsaj 40 odstotkov vseh glasov.

Stranka, ki jo vodi Enda Kenny, bo novo vlado verjetno oblikovala skupaj z irskimi laburisti, svojimi že tradicionalnimi partnerji. Ti so se sodeč po doslej znanih izidih z 20,5-odstotno podporo v petek uvrstili na drugo mesto, kar je njihov najboljši rezultat doslej.

Stranka Fianna Fail dosedanjega premiera Briana Cowena je po drugi strani s samo 15,1 odstotka zabeležila svoj najslabši rezultat doslej, potem ko je na oblasti preživela zadnjih 14 let. Sinn Fein, stranka znana po svoji podpori Irski republikanski armadi, je medtem sodeč po vzporednih volitvah prejela 10,1 odstotka glasov, kar je zanjo rekord, donedavno koalicijski Zeleni pa 2,7 odstotka, s čimer bi v dailu obdržali vsaj en poslanski sedež. Neodvisni kandidati so prejeli skupno slabih 16 odstotkov glasov, kar odraža razočaranje Ircev nad tradicionalno največjimi strankami, poroča STA.

Volilna udeležba je bila več kot 70-odstotna in tako višja kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2007, ko je bila 67-odstotna. Irska ima sicer dobre tri milijone volilnih upravičencev.

Vzporedne volitve je v petek za irsko nacionalno televizijo RTE izvedel inštitut za raziskovanje javnega mnenja Millward Brown Lansdowne, njihove izide pa so objavili danes zjutraj. Izvedene so bile na vzorcu 3500 volivcev, ponavadi pa ne odstopajo veliko od uradnih izidov. Štetje glasov se je sicer začelo danes zjutraj, uradni rezultati volitev pa bodo znani tekom dneva, končni morda šele v nedeljo.

Irci, ki jih je finančna kriza zelo hudo prizadela, so v petek očitno kaznovali Cowenovo vlado, ki je tako postala prva v območju evra, ki jo je dolžniška kriza odnesla z oblasti. Cowen je sicer že pred tem napovedal umik iz politike. Cowen je maja 2008 na položaju nasledil dolgoletnega premiera Bertieja Aherna. Kmalu zatem je Irsko prizadela svetovna finančna kriza. Nepremičninska kriza na Irskem je zajela tamkajšnje banke, država pa je skušala pomagati z milijardnimi injekcijami in državnimi garancijami.

Potem ko je vlada decembra sprejela 85 milijard evrov vreden paket finančne pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je bil Cowen deležen vse ostrejših kritik opozicije in javnosti. Ponesrečeno preoblikovanje vlade ga je najprej prisililo, da je odstopil s položaja vodje Fianne Fail, zatem pa so mu podporo umaknili še koalicijski Zeleni, s čimer je vlada izgubila večino v parlamentu.

Premier se je nato odločil razpustiti parlament, še prej pa je dosegel dogovor z opozicijo, v skladu s katerim so stranke v parlamentu podprle sprejetje varčevalno naravnanega proračuna za leto 2011 in srednjeročnega finančnega zakona do leta 2014 za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, kar je bil pogoj za pridobitev posojila EU in IMF.

Prihodnjo irsko vlado, ki bo podedovala visoko 13,4-odstotno brezposelnost in javni dolg v višini kar 160 milijard evrov, nedvomno čakajo veliki izzivi. Obsežni varčevalni ukrepi bodo verjetno boleči za 4,5 milijona Ircev, ki jih med drugim čaka zvišanje davkov, znižanje plač in ukinitev nekaterih ugodnosti, kot je brezplačna pitna voda.