Zmagovalka prvega kroga predsedniških volitev v Južni Osetiji Ala Džiojeva

Ostali kandidati so na nedeljskih predsedniških volitvah prejeli manj kot deset odstotkov glasov.

Objavljeno
14. november 2011 08.40
Posodobljeno
14. november 2011 08.40
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tbilisi - Zmagovalka prvega kroga predsedniških volitev v Južni Osetiji je nekdanja ministrica za izobraževanje Ala Džiojeva, ki je po preštetju glasov z 78 od 86 volišč, prejela 24,6 odstotka glasov, minister za izredne razmere, promoskovski Anatolij Biblov pa 23,8 odstotka. Drugi krog volitev naj bi bil 15 dni po objavi uradnih rezultatov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ostali kandidati so na nedeljskih predsedniških volitvah prejeli manj kot deset odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila uro pred zaprtjem volišč dobrih 66 odstotkov. Uvrstitev Biblova na drugo mesto je za številne veliko presenečenje.

Predsedniške volitve v Južni Osetiji so bile prve po rusko-gruzinski vojni leta 2008. Vojno je sprožilo gruzinsko posredovanje v Južni Osetiji, tej pa je na pomoč priskočila Rusija.

Južna Osetija je po vojni razglasila neodvisnost, ki pa jo med pomembnejšimi državami priznava le Rusija, medtem ko jo Gruzija in večina mednarodne skupnosti skupaj z drugo separatistično pokrajino Abhazijo obravnavata kot del Gruzije.