Zmanjšali kazen članu kubanske peterice

Ameriško sodišče je Antoniu Guerreru, članu t. i. kubanske peterice, ki so ga zaradi vohunjenja v ZDA, zarote in drugih zločinov leta 2001 obsodili na dosmrtno ječo, kazen zmanjšalo na slabih 22 let.

Objavljeno
14. oktober 2009 11.39
Ma. J.
Ma. J.
Miami - Ameriško zvezno okrožno sodišče je Antoniu Guerreru, članu t. i. kubanske peterice, ki so  ga zaradi vohunjenja v ZDA, zarote in drugih zločinov leta 2001 obsodili na dosmrtno ječo, kazen zmanjšalo na slabih 22 let.

Pred tednom dni so Guerrerovi odvetniki s tožilci sklenili dogovor, da se Guerreru kazen zmanjša na 20 let, toda okrožni sodnik Joan Lenard njihovega dogovora ni upošteval in kazen nekoliko podaljšal. Po njegovem mnenju je namreč Guerrero zagrešil »zelo hude prekrške«, za katere se ni pokesal, zato bo v zaporu namesto 20 let preživel 21 let in 10 mesecev. Ker so Guerrera skupaj z ostalimi člani kubanske peterice priprli že leta 1998 to pomeni, da bo na prostosti čez sedem let. 

»Bilo je nenavadno,« je ob tem dejal Guerrerov odvetnik Leonard Weinglass. »To je človek, ki je sicer bil v ameriški  vojašnici, ni pa ukradel niti enega zaupnega dokumenta in nihče ni pričal, da je škodoval ameriški nacionalni varnosti. Toda sodnik še vedno ni ugodil zahtevam tožilcev po zmanjšanju kazni,« je dodal.

Primer kubanske peterice sicer že več kot desetletje povzroča napetosti med ZDA in Kubo, kjer Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez in Rene Gonzalez veljajo za narodne heroje. ZDA so jih priprle leta 1998 in jih obtožile, da so se  konec devetdesetih let vtihotapili v ameriško vojaško bazo in različne skupine kubanskih izgnancev, ki so sovražno nastrojene proti Fidelu Castru (med njimi Brothers to the Rescue), ter nato Kubi posredovali informacije. Kubanska vlada po drugi strani trdi, da peterica ni vohunila za Združenimi državami Amerike, ampak so poskušali omenjenim skupinam v izgnanstvu preprečiti, da bi izvedle teroristične napade na Kubo. Po podatkih kubanskih oblasti je bilo vse od kubanske revolucije in spremembe oblasti proti Kubi izvedenih 743 napadov, med njimi bombni napadi na kubanske restavracije in hotele ter napadi na kubanska letala, za katere pa svetovna javnost ne ve.