ZN in Nato za tesno sodelovanje v Afganistanu in na Kosovu

Novi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je prvem obisku v Bruslju poudaril skupne cilje zveze Nato in ZN, ki so po njegovem usmerjeni k miru, blaginji, varnosti in zaščiti človekovih pravic.

Objavljeno
24. januar 2007 19.37
Generalni sekretar Ban Ki Mun je pozval k začasni umaknitvi smrtne kazni zoper Huseinove sodelavce.
Bruselj - Sile zveze Nato delujejo pod okriljem ZN v ključnih operacijah zavezništva - v Afganistanu, Kosovu in Darfurju, zato je "močnejše in plodno" usklajevanje z ZN ključno za zagotavljanje miru v svetu, je danes v Bruslju po srečanju z novim generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom poudaril generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer. Zveza Nato in ZN so usmerjeni k "skupnim ciljem - miru, varnosti, blaginji in zaščiti človekovih pravic", je dodal Ban.

Obisk novega generalnega sekretarja na sedežu zveze Nato je ključen, saj zavezništvo v svoji najpomembnejši operaciji - v Afganistanu - deluje pod okriljem ZN, je poudaril de Hoop Scheffer. "Ključno je, da ZN, zveza Nato, EU in druge mednarodne organizacije tesno sodelujejo," je dejal.

Pomembno vlogo igrajo ZN tudi na Kosovu - posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari bo kmalu predstavil predlog za prihodnji status te pokrajine, je nadaljeval. "Kfor (mednarodne sile na Kosovu pod vodstvom zveze Nato) je še vedno tam z več kot 16.000 vojaki in še naprej bo igral ključno vlogo na tem ozemlju," je pojasnil.

Prispevek zveze Nato pri zagotavljanju miru in blaginje po svetu me "hrabri", je dejal Ban in poudaril, da sta se z generalnim sekretarjem zavezništva pogovarjala predvsem o krepitvi sodelovanja na organizacijski ravni.

Ban je sedež zveze Nato kot generalni sekretar ZN danes obiskal prvič po prevzemu položaja 1. januarja, sicer pa je bil gost zavezništva že enkrat prej, kot zunanji minister Južne Koreje.

Kosovo in Afganistan bosta sicer tudi osrednji temi zasedanja zunanjih ministrov 26 članic zveze Nato v petek v Bruslju.