ZN o Siriji: Civilisti so žrtve spirale nasilja

Vodja preiskovalne komisije o Siriji je opozoril na naraščanje kršitev človekovih pravic v tej državi.

Objavljeno
17. september 2012 16.44
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT-ALEPPO
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ženeva, Kairo - Vodja preiskovalne komisije ZN za Sirijo Paulo Pinheiro je ob predstavitvi avgustovskega poročila o kršenju človekovih pravic v Siriji danes v Ženevi opozoril na zaskrbljujoče naraščanje kršitev v tej državi. Opozoril je tudi na vse večjo prisotnost »zunanjih elementov«, tudi džihadistov, v vojni v Siriji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V poročilu, ki ga je Pinheiro predstavil na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice, je komisija za vojne zločine v Siriji obtožila sirske vladne sile in prorežimske milice, v manjši meri pa tudi opozicijske.

Pinheira je opozoril tudi, da so kršitve človekovih pravic v Siriji v zadnjih tednih dramatično narasle tako »po številu, pogostnosti kot intenziteti«. Kot je dejal, je kršitev toliko, da je nemogoče vse preiskati. »Civilisti, med njimi mnogo otrok, so žrtve spirale nasilja,« je opozoril, poroča STA.

Zaupni seznam odgovornih za vojne zločine

V osveženem poročilu je Pinheira tudi potrdil, da so pripravili zaupni seznam odgovornih za vojne zločine, ki ga bodo izročili Visokemu komisariatu ZN za človekove pravice. Ob tem je dal vedeti, da komisija imen s seznama ne bo objavila zaradi nižje ravni dokazov, kot jo lahko ima sodišče.

Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) ni omenjal, je pa dejal, da so svetu priporočili, da poročilo preda Varnostnemu svetu ZN, »tako da bi lahko sprejel ustrezne ukrepe glede na težo kršitev in zločinov vladnih sil, prorežimskih milic šabiha in protivladnih skupin«. VS ZN je sicer tisti, ki lahko tovrstne zločine preda ICC, piše STA.

Pinheiro je opozoril tudi na naraščajoče število »tujih elementov«, tudi džihadistov, v Siriji, ki protivladne sile potiskajo v bolj radikalno pozicijo. Pri tem ni povedal, od kod te tuje sile prihajajo, dejal je le, da se borijo na strani upornikov ali pa samostojno.

Sirski predstavnik poročilo označil za netočno

Sirski predstavnik Fajsal Habaz Hamuja je poročilo komisije označil za netočno. Mednarodno skupnost je obtožil, da vzpodbuja konflikt v Siriji, medtem ko 17 držav vanjo pošilja »džihadistične teroriste« v boju za »razdrobitev Bližnjega vzhoda v islamske emirate«, poroča STA.

Mandat preiskovalne komisije, ki jo je imenoval Svet ZN za človekove pravice pred več kot letom dni, naj bi se končal na koncu tokratnega zasedanja sveta 28. septembra. Več držav je zahtevalo podaljšanje in razširitev mandata komisije, ki sicer ni nikoli dobila dovoljenja Damaska za obisk v Siriji. Zadnje dni zasedanja naj bi svet sprejel resolucijo o tem vprašanju.

V Kairu srečanje regionalne kontaktne skupine za Sirijo

V Kairu naj bi se sicer na pogovorih o razmerah v Siriji danes prvič sestali zunanji ministri Irana, Savdske Arabije, Egipta in Turčije na srečanju regionalne kontaktne skupine za Sirijo. To bo prvo srečanje skupine na tako visoki ravni, odkar je njeno oblikovanje predlagal egiptovski predsednik Mohamed Mursi.

Srečanja naj bi se po poročanju iranske tiskovne agencije Fars udeležil tudi posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, ki se bo prav tako mudil v Kairu. Vodjo Arabske lige Nabila al Arabija naj bi namreč seznanil s svojim prvim obiskom v Siriji, med katerim se je srečal tudi s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom in uporniki. Štiridnevni obisk po poročanju STA je končal v nedeljo.