ZN opozarja Afganistan pred volilno prevaro

Posebni odposlanec Združenih narodov Kai Eide je afganistansko oblast prosil naj zagotovi, da bo izid predsedniških volitev odražal voljo volivcev.

Objavljeno
08. september 2009 10.54
Mo. B.
Mo. B.
Kabul - Posebni odposlanec Združenih narodov Kai Eide je afganistansko oblast prosil naj zagotovi, da bo izid predsedniških volitev, ki so potekale pretekli mesec, odražal voljo volivcev. Volitve namreč spremljajo vse glasnejše obtožbe o volilni prevari.

Karzai in odposlanec ZN naj bi se srečala včeraj zvečer in se pogovorila o spornih vprašanjih glede volitev. Dopisnik BBC je povedal, da naj bi bili rezultati volitev znani v torek, vendar mnogo članov mednarodnih organizacij dvomi o legitimnosti rezultatov. Med volilnimi lističi naj bi bilo namreč več kot milijon ponarejenih.

Afganistanska volilna komisija je v soboto že razveljavile rezultate 447 volilnih mest, vendar obstaja sum, da je nepravilnosti pri izvedbi volitev še več.

Zadnji rezultati volitev kažejo, da bo Hamid Karzai prestopil prag 50 odstotkov volilnih glasov, ki jih potrebuje za takojšno zmago brez drugega kroga volitev. Vendar je afganistanska neodvisna volilna komisija prejela več kot 650 prijav o večjih nepravilnostih med volitvami.