ZN potrdil Goldstonovo poročilo

Generalna skupščina Združenih narodov je po dvodnevni razpravi potrdila poročilo afriškega sodnika Richarda Goldstona v zvezi z dogodki v Gazi, in sicer s 114 glasovi za, 18 proti ter 44 vzdržanimi.

Objavljeno
06. november 2009 09.41
Mo.Z.
Mo.Z.
New York - Generalna skupščina Združenih narodov je po dvodnevni razpravi potrdila poročilo afriškega sodnika Richarda Goldstona v zvezi z dogodki v Gazi, in sicer s 114 glasovi za, 18 proti ter 44 vzdržanimi.

Poročilo se nanaša na dogodke decmbra 2008 in januarja 2009, ko je Zzrale izvedel ofenzivo na Gazo. Poročilo obsoja obe strani, Palestninci so jo potrdili, Izrael pa pravi, da namen poročila ni vzpostavljati mir.

 

Goldstonovo poročilo zaključuje, da je Izrael zagrešill vojne zločine in domnevne zločine proti človeštvu z uporabo nesorazmernih sil, s civilnimi tarčami, z uporabo Palestincev kot živih oklepov ter z uničenjem civilne infrastrukture.

 

Poročilo navaja dokaze, da so vojne zločine in domnevne zločine proti človeštvu zagrešile tudi palestinske vojaše sile, predvsem palestinsko gibanje Hamas.

 

Poročilo obema stranema nalaga, naj v šestih mesecih izvedeta kredibilne preiskave, v primeru, da se to ne bo zgodilo, primer prevzame Mednarodno kazensko sodišče.


Osnutek resolucije ZN so predlagale arabske in neuvrščene države, kar je skupaj 118 držav. Pozvale so k neodvisni preiskavi. Resolucija generalnemu sekretarju Ban Ki Muni nalaga, naj poročilo predstavi varnostnemu svetu ZN in v treh mesecih poroča o uresničevanju njenih določil.