ZN potrdili uporabo kemičnega orožja

S fotografije uradne predaje težko pričakovanega poročila v roke Ban Ki Muna je dobro razvidna prva stran dokumenta.

Objavljeno
16. september 2013 13.45
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

21:20: Francoski zunanji minister Laurent Fabius je medtem danes v pogovoru za radio RTL že razkril, da je vsebina poročila »ubijalska in potrjuje masovno uporabo plina sarin«. »Če natančno pogledate podatke, uporabljeno količino strupenega plina, kompleksnost mešanic (...) Ne ostaja noben dvoma o izvoru napada,« je dejal po poročanju STA.

Tudi ZDA so se danes že odzvale na poročilo z besedami, da to potrjuje odgovornost Asadovega režima za kemični napad. Kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, v poročilu predstavljene informacije namreč potrjujejo, da je bil sarin izstreljen z raketami zemlja-zemlja, te pa ima le Asadov režim.

21:00: Poročilo inšpektorjev ni prineslo novosti in je potrdilo ugotovitve, ki so jih izrekle ZDA, njene zaveznice in nevladna organizacija Human Rights Watch. Kljub temu je pomembno, ker temelji na strokovno utemeljeni preiskavi na kraju napada, hkrati pa je politično nevtralno. Po nekaterih neimenovanih zahodnih diplomatskih virih orožje, ki je bilo uporabljeno za izstrelitev sarina, potrjuje ameriške obtožbe, da je za napad odgovoren sirski režim. Več preberite TUKAJ.

21:00: Na konferenci v Parizu so se sestali francoski šef diplomacije Laurent Fabius, britanski zunanji minister William Hague in ameriški državni sekretar John Kerry.

Podprli so sprejetje »neprizanesljive in natančne« resolucije varnostnega sveta Združenih narodov, v kateri bi opredelili posledice neizpolnjevanja zavez glede predaje in uničenja kemičnega orožja s strani sirskega režima. Več preberite TUKAJ.

18:47: Turške oblasti so sporočile, da so danes zaradi kršenja turškega zračnega prostora sestrelile sirski helikopter. »Danes ob 14.20 uri [po krajevnem času] je helikopter Mi-17, ki je v lasti sirskih sil, prestopil turško mejo na območju Güveççi v provinci Hatay,« je povedal namestnik turškega premiera Bülent Arınç, ki je nadaljeval, da so ga pred tem večkrat opozorili: »Ko so se kršitve nadaljevale, so naša letala sestrelila helikopter, ki je padel na sirsko ozemlje.«

18:23: Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je danes na spletni strani Urada ZN za razorožitev objavil celotno poročilo inšpektorjev ZN o kemičnem napadu v predmestju Damaska, 21. avgusta letos.

V uvodu je zapisal, da so ga ugotovitve inšpektorjev presenetile in užalostile. »Mednarodna skupnost ima moralno dolžnost, da odgovorne za ta dejanja pripelje pred roko pravice in poskrbi, da se kemično orožje nikdar več ne bo uporabljalo kot orodje vojskovanja« je zapisal.

16:49: Tuji mediji so še pred uradno predstavitvijo poročila inšpektorjev ZN o uporabi kemičnega orožja v Siriji razkrili delček dokumenta, na katerega že več tednov čaka mednarodna skupnost.

S fotografije, na kateri vodja preiskovalcev Åke Sellström poročilo predaja v roke generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, je namreč razvidno, da so inšpektorji brez dvoma potrdili uporabo kemičnega orožja v predmestju Damaska, 21. avgusta letos.

»Okoljski, kemični in medicinski vzorci, ki smo jih zbrali, zagotavljajo jasne in prepričljive dokaze, da so bile na območju Gute v Damasku uporabljene rakete zemlja-zemlja, ki so vsebovale živčni agent sarin,« je po poročanju BBC zapisano na prvi strani poročila.

Inšpektorji so zaključili, da je bilo v konfliktu, ki je v zadnjih dveh letih in pol terjal na deset tisoče življenj, med vojskujočimi stranmi brez dvoma uporabljeno kemično orožje »zoper civiliste, tudi otroke«, in sicer v »razmeroma širokem obsegu«.

Kljub vsemu pa poročilo, vsaj na prvi strani, ne ponuja odgovora na enega ključnih vprašanj: Kdo stoji za napadom s kemičnim orožjem v predmestju Damaska? ZDA, Velika Britanija in Francija so namreč za napad, v katerem je po njihovih trditvah umrlo 1400 ljudi, obtožile režim Bašarja al Asada. Ta krivdo ostro zanika, pri čemer ga podpira tudi Rusija, in vztraja, da so smrtonosni napad izvedle uporniške skupine.

 

***

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun bo varnostni svet čez nekaj minut naposled seznanil s težko pričakovanim poročilom. Zatem bo Ban z ugotovitvami inšpektorjev seznanil še generalno skupščino.

Generalni sekretar ZN je sicer že pred dnevi izrazil pričakovanje, da bo poročilo brez dvoma potrdilo uporabo kemičnega orožja, kar je tudi edini mandat inšpektorjev pod vodstvom Åkeja Sellströma. Združene države Amerike sicer za napad obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki pa to zanika. Kljub temu je pred dnevi priznal, da ima kemično orožje, kar je vse do sedaj zanikal, in celo vložil dokumente, potrebne za pristop h konvenciji proti uporabi kemičnega orožja.

Medtem je v mednarodni skupnosti zaznati vse več podpore za dogovor, ki sta ga pretekli konec tedna na srečanju v Ženevi dosegla ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in John Kerry. V skladu z dogovorom mora sirski predsednik al Asad do petka pripraviti deklaracijo o vsebini in količinah kemičnega arzenala. Do novembra naj bi v državo prišli inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), vse zaloge pa naj bi uničili do sredine prihodnjega leta − uničenje zalog bi sicer potekalo v Siriji in drugih državah, najverjetneje Rusiji.

Po splošnem prepričanju ima Asad približno tisoč ton sarina, iperita in drugih bojnih strupov ter potrebno strelivo za njihovo uporabo. Po ameriških podatkih obstaja najmanj 45 mest, povezanih s kemičnim orožjem, vsaj polovica jih vsebuje dovolj količin za takojšnjo uporabo.