ZN sprejeli »zgodovinsko« resolucijo

Po burni razpravi v Varnostnem svetu ZN je bila sprejeta "zgodovinska" resolucija o jedrskem razoroževanju. Glavni namen resolucije je preprečevanje širjenja jedrskega orožja in "jedrskega terorizma".

Objavljeno
24. september 2009 20.34
Da. O.
Da. O.

New York – Varnostni svet Združenih narodov je po razpravi, ki ji je predsedoval predsednik ZDA Barack Obama, nenapovedano sprejel resolucijo o jedrskem razoroževanju.


Kot poroča BBC, je glavno sporočilo resolucije preprečevanje širjenja jedrskega orožja, spodbujanje k razorožitvi držav, ki to orožje že imajo ter preprečevanje "jedrskega terorizma“. Resolucija je prišla predvsem kot odgovor na "trmasto vztrajanje" Irana pri razvijanju lastnega jedrskega programa.


Obama je sprejetje resolucije pospremil z besedami: "Zgodovinska resolucija, ki smo jo pravkar sprejeli, kaže našo zavezanost za svet brez jedrskega orožja.“ Obama je ob tem prihodnje leto označil za "izredno pomembno, saj bo pokazalo, ali je bila resolucija uspešna tudi v praksi“.


Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon je resolucijo označil za "svež začetek na poti v drugačno prihodnost“. V resoluciji sicer ni zapisanih imen "kritičnih držav kot so Iran in Severna Koreja“, vendar je med vrsticam razbrati, da je bila sprejeta prav zaradi njihovih aktivnosti na jedrskem področju.