ZN svarijo: Srednjeafriška republika pred genocidom

»Grozodejstva se dogajajo nenehno in strah prežema celotno prebivalstvo,« opozarja direktor humanitarnih operacij pri ZN.

Objavljeno
16. januar 2014 18.16
CENTRAFRICA-UNREST
Mo. B, Delo.si, STA
Mo. B, Delo.si, STA

Bangui - Združeni narodi so danes opozorili, da bi prelivanje krvi v Srednjeafriški republiki lahko preraslo v genocid. Parlament bo novega predsednika države, ki naj bi končal grozodejstva, po poročanju Slovenske tiskovne agencije izbiral v ponedeljek.

Nasilje v državi »ima vse elemente, ki smo jih videli drugod, na primer v Ruandi in Bosni. Prisotni so elementi genocida, o tem ni dvoma,« je novinarjem v Ženevi po petdnevnem obisku Srednjeafriške republike dejal direktor humanitarnih operacij pri ZN John Ging.

»Grozodejstva se dogajajo nenehno in strah prežema celotno prebivalstvo, kamor koli greste,« je poudaril Ging. Dodal je, da se je država politično zlomila, ne delujejo pa niti javne storitve, kot sta šolstvo in zdravstvo.

Po besedah Ginga prelivanje krvi še ni medverski spopad med skupnostmi, ki so dolgo živele v miru, »a ima potencial za to«. »Ta konflikt so začeli ekstremno nasilni ljudje, ki ga želijo spremeniti v medverski konflikt. Skupnosti se upirajo, a jih je strah,« je pojasnil.

Napetost se med drugim krepi v severnem delu Banguija, kjer francoski vojaki poskušajo prekiniti nasilje med muslimanskimi nekdanjimi uporniki in krščansko večino. Nekateri prebivalci so namreč vojake obtožili, da so med preiskavo neke hiše streljali na ljudi, piše STA.

Francoska vojska je potrdila spopad, a zanikala povezanost s tremi smrtnimi žrtvami. »Trije mrtvi nimajo nobene zveze s spopadom,« je zagotovil vojaški vir.

Člani prehodnega nacionalnega sveta, ki deluje kot začasni parlament, so medtem danes za dan volitev novega predsednika določili ponedeljek.

»Svet ima zgodovinsko priložnost državo poslati na pot stabilnosti, demokracije in razvoja, in spodbujamo ga, da izkoristi to priložnost z izborom voditeljev z integriteto, ki bodo lahko znova vzpostavili stabilnost v Srednjeafriški republiki,« so sporočili iz ameriškega State Departmenta.

Kakšna petina od 4,6 milijona prebivalcev Srednjeafriške republike je v poskusu bega pred umori, posilstvi in plenjenjem zapustila svoje domove. Okoli 100.000 prebivalcev Banguija se še vedno stiskajo na letališču. Človekoljubne organizacije po poročanju STA svarijo pred humanitarno katastrofo.