ZN: Svet zavrže tretjino hrane

Na svetu vsako leto zavržemo okoli 1,3 milijarde ton hrane. Najbolj problematična pri tem je Azija.

Objavljeno
11. september 2013 15.42
jer/Trznica, sadje, zelenjava, zdrava prehrana
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Rim − Tretjina vse hrane, pridelane na svetu, je zavržena, kar globalno gospodarstvo stane okoli 750 milijard dolarjev letno, kaže poročilo Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Na svetu vsako leto zavržemo okoli 1,3 milijarde ton hrane, pri čemer je še posebej problematična Azija, piše Slovenska tiskovna agencija.

Generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva je danes na novinarski konferenci poudaril, da je» ena tretjina hrane, ki jo proizvedemo, zavržena ali izgubljena«. Številke so primerljive z bruto domačim proizvodom Švice, je opozoril.

Vodja Programa ZN za okolje (Unep) Achim Steiner pa je ocenil, da gre za pretresljiv fenomen. »To je pomembna budnica,« je opozoril in dodal, da se v zmanjšanju količine zavržene hrane skriva ogromen potencial za zmanjšanje lakote po svetu.

Steiner je ob tem vse pozval, naj začnejo naslavljati ta problem na individualni ravni. »Vsak od nas mora odigrati vlogo,« je poudaril.

Razvite države sicer hrano izgubljajo v fazi potrošnje, medtem ko so izgube v državah v razvoju predvsem zaznane v fazi proizvodnje, navaja FAO.

Poročilo pri tem še posebej izpostavlja industrializirano Azijo, kjer letno na vsakega prebivalca zavržejo več kot 100 kilogramov zelenjave. Na vsakega prebivalca v tej regiji zavržejo tudi 80 kilogramov žit, večinoma riža, piše STA.

Druga problematična področja, ki jih prepoznava poročilo, je mesna industrija v Severni in Latinski Ameriki, pa potrata sadja v Aziji, Evropi in Latinski Ameriki. Proizvedena, a nikoli zaužita hrana zaseda 30 odstotkov svetovne kmetijske zemlje, še opozarja poročilo.

Avtorji poročila tako opozarjajo, da bi zmanjšanje količine zavržene hrane ne le zmanjšalo pritisk na naravne vire, pač pa bi tudi zmanjšalo potrebo po povečevanju proizvodnje hrane v luči naraščanja števila svetovnega prebivalstva, še piše STA.