ZN: V EU okoli 270.000 žrtev trgovine z ljudmi

Združeni narodi so ob današnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi sporočili, da se število žrtev trgovine z ljudmi v Evropski uniji giblje okoli številke 270.000. Z Dunaja pa sporočajo, da je dejansko število žrtev še 30 odstotkov višje.

Objavljeno
18. oktober 2009 18.54
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Dunaj - Združeni narodi so ob današnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi sporočili, da se število žrtev trgovine z ljudmi v Evropski uniji giblje okoli številke 270.000, zato so pozvali k okrepljenim prizadevanjem za boj proti omenjenemu zločinu.

Iz Urada ZN za droge in kriminal (UNODC) na Dunaju so sporočili, da so oblasti v Evropi seznanjene le z manjšim deležem žrtev trgovine z ljudmi, medtem ko je dejansko število žrtev 30 odstotkov višje.

 

Direktor UNODC Antonio Maria Costa je ob tem opozoril, da oblasti ujamejo le nekaj storilcev tovrstnih kaznivih dejanj, policijo pa okrivil, da ne stori dovolj za preganjanje zločincev. "Policija morda ne najde trgovcev z belim blagom in žrtev zato, ker jih ne išče," je v izjavi še dodal Costa.

 

Manj kot ena oseba od 100.000 ljudi je v Evropi obsojena zaradi trgovine z ljudmi, kar je manj kot v primeru "redkih zločinov, kot je ugrabitev", je še sporočil generalni direktor UNODC.

 

Večina žrtev trgovine z ljudmi je po podatkih UNODC žensk, ki jih prisilijo v prostitucijo. Deset odstotkov žrtev je mladoletnih, med žrtvami pa so tudi moški, ki jih pogosto prisilijo k delu na gradbiščih ali farmah.