ZN: v Siriji mrtvih že več kot 3500 ljudi

Združeni narodi ocenjujejo, da je od začetka vstaje v Siriji umrlo že 3500 ljudi.

Objavljeno
08. november 2011 11.10
Posodobljeno
08. november 2011 11.15
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ženeva − Iz urada Visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice so sporočili, da je med brutalnim zlomom protirežimskih protestov v Siriji umrlo že več kot 3500 ljudi. Kot je povedala Ravina Shamdasani, tiskovna predstavnica visoke komisarke za človekove pravice Navi Pillay, so vse odkar je sirski režim podpisal mirovni načrt Arabske lige vojska in varnostne sile ubile več kot 60 ljudi.

Načrt Arabske lige, ki ga je vlada predsednika Bašarja al Asada podpisala drugega novembra, predvideva končanje nasilja, izpustitev zapornikov, umik vojske iz urbanih območij, prosto gibanje opazovalcev in medijev ter pogovore med režimom in opozicijo.

V znak dobre volje je Sirija sporočila, da so izpustili že več kot 500 ljudi, ki so jih aretirali med protirežimsko vstajo, toda po besedah Shamdasanijeve več tisoč ljudi še vedno ostaja za zapahi, na desetine pa jih aretirajo vsak dan.

Opozorila je tudi na dogajanja v mestu Homs na zahodu Sirije. »Sirske sile za napade na stanovanjske soseske v mestu Homs še naprej uporabljajo tanke in topništvo,« je dejala in s tem potrdila besede sirske opozicije, ki je včeraj pozvala k mednarodni zaščiti civilistov v omenjenem mestu. Sirski narodni svet, ki je mesto Homs razglasil za območje humanitarne krize, je Združene narode, Organizacijo islamskega sodelovanja in Arabsko ligo tako pozval, naj ukrepajo in ustavijo pokol, za katerega je odgovoren režim. Od mednarodne skupnosti je zahteval, da v mesto nemudoma pošlje »arabske in mednarodne opazovalce, ki bodo nadzirali razmere in preprečili, da bo režim še naprej nadaljeval z brutalnim pokolom«.