ZN vedeli za trgovino z organi na Kosovu

Francoska televizija je objavila dokument, ki razkriva, da so ZN za trgovino s človeškimi organi na Kosovu vedeli že pet let prej, preden je nekdanja haaška tožilka o tem objavila poročilo.

Objavljeno
17. februar 2011 17.21
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Pariz - Francoska televizijska postaja France 24 se je dokopala do zaupnega dokumenta Združenih narodov, ki razkriva, da so ti vedeli za trgovino s človeškimi organi na Kosovu že leta 2003, pet let prej, preden so zadevo prvič omenili tožilci v Haagu.

Dokument, kot piše France 24, je nedokončana zbirka poročil o preiskavah, ki jih je izvedla misija ZN na Kosovu (Unmik). V poročilih je opisana trgovina z organi, ki se je odvijala po spopadih na Kosovu med letoma 1999 in 2000 in ki so jo organizirali pripadniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosova. Po pisanju France 24 so dokument leta 2003 pregledali preiskovalci ZN, a ga niso izročili Eulexu.

Žrtve trgovine so bili v glavnem srbski civilisti s Kosova, pa tudi mlade ženske iz vzhodnoevropskih držav. Prepeljali so jih v nezakonite begunske centre v Albaniji, kjer so delovale impovizirane bolnišnice. Tam so jim odvzeli vitalne organe. Poročilo navaja, da je je bilo v sredini leta 1999 v Albanijo prepeljanih med 100 in 300 ljudi.

Kot še navaja France 24, je bilo na Kosovu v času, ko so se odvijali domnevni zločini, na deset tisoče pripadnikov ZN, Organizacije za varnost in sodelovanje ter pripadnikov Nata, ki naj bi skrbeli za varnost civilistov.