ZN z odposlancem v Libijo, ameriški podpredsednik na Finsko

Pripravljamo pregled nočnih dogodkov po svetu: ZN so se zaradi spopadov v Libiji odločili ukrepati - državo bo obiskala skupina humanitarnih delavcev, ki bo ocenila razmere v prestolnici. Okoli 10.000 hiš v novozelandskem mestu Christchurch bodo v celoti porušili. Ameriški podpredsednik Joseph Biden začenja obisk v Helsinkih.

Objavljeno
07. marec 2011 08.47
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si
New York - Nekdanji jordanski zunanji minister Abdeliliah al Hatib se bo z Gadafijevo vlado posvetoval o vse ostrejših spopadih z uporniki in o humanitarnih razmerah v Libiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar ZN se je v nedeljo po telefonu pogovarjal z libijskim zunanjim ministrom Muso Kuso ter pozval "k takojšnjemu končanju nasilja". Libijske oblasti je še pozval, naj zagotovijo varnost vseh tujih državljanov ter dostop do humanitarne pomoči vsem, ki jo potrebujejo.

Libijske oblasti so na prihod človekoljubne misije že pristale, poroča STA, kdaj pa bo odpotovala v libijsko prestolnico in ali bo obiskala druga mesta, zaenkrat ni jasno.

Sile, zveste Gadafiju, so se ponoči trudile zavzeti posamezna območja, ki so jih že nadzirali njegovi nasprotniki. S tanki so napadli mesti na zahodu države: Zavija in Misrata in oblegali še mesti na vzhodu države, Bin Jawad in Ras Lanuf, ki so ga konec tedna zasedli podpornik. O močnem obstreljevanju so poročali tudi iz prestolnice.

Poškodovane dele mesta Christchurch bodo porušili

Wellington - Okoli 10.000 hiš v novozelandskem mestu Christchurch, ki ga je 22. februarja prizadel uničujoč potres, bodo v celoti podrli, saj so bile v potresu tako poškodovane, da njihova obnova ne bi bila smiselna. Posamezne dele mesta pa bodo pustili opuščene, je napovedal novozelandski premier John Key.

V potresu je po uradnih podatkih 166 ljudi izgubilo življenje, po napovedih oblasti pa bi se lahko njihovo število povzpelo prek 200, saj reševalci med ruševinami še vedno iščejo morebitna trupla, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Estonska vlada zmagala na prvih volitvah po uvedbi evra

Tallinn - Estonska vlada je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev, prvih po vstopu Estonije v evrsko območje. Po preštetih 99 odstotkih glasov sta vladajoči Stranka reform premiera Andrusa Ansipa in koalicijska IRL dobili več kot polovico oziroma 56 mandatov v 101-članskem estonskem parlamentu, je povzela STA.

Vladajoča koalicija je imela doslej v parlamentu 50 poslancev. Glavni opozicijski stranki sta skupaj dobili 45 poslancev, od tega Sredinska stranka 26, socialni demokrati pa 19. Dve manjši stranki, ki sta bili doslej v parlamentu, pa sta zgrešili petodstotni prag za vstop v parlament. Volilna udeležba je bila 63-odstotna.

Rezultati nedeljskih volitev so po mnenju poznavalcev dokaz, da država utrjuje stabilnost. V Estoniji, ki je samostojna od razpada Sovjetske zveze leta 1991, doslej še nobeni vladi ni uspelo, da bi se na oblasti obdržala celoten mandat.

Podpredsednik ZDA na turneji po Finski, Rusiji in Moldaviji

Washington - Podpredsednik ZDA Joseph Biden je v nedeljo odpotoval na krajšo turnejo po Evropi. Danes začenja obisk v Helsinkih, iz Finske bo v sredo odpotoval v Rusijo, od tam pa v petek še v Moldavijo.

Bidenov svetovalec za nacionalno varnost Tony Blinken je povedal, da se bo podpredsednik ZDA v Helsinkih srečal s predsednico Tarjo Halonen in premierko Mari Kiviniemi. Pogovarjali se bodo o prednostnih nalogah zveze Nato v Afganistanu pa tudi o razvoju okoljskih in drugih inovativnih tehnologij ter drugih skupnih regionalnih in globalnih prioritetah.

V Moskvi ga bo v sredo najprej sprejel predsednik Dimitrij Medvedjev, v četrtek pa še premier Vladimir Putin, poroča STA. Neuradno naj bi bil njegov obisk namenjen pripravi kasnejšega obiska ameriškega predsednika Baracka Obame, po Blinkenovih besedah pa gre za pregled razvoja odnosov dve leti po "resetiranju" oziroma ponovnem zagonu in razpravo o poti naprej.

ZDA in Rusija so po besedah Blinkena dosegle pomembne rezultate. V mislih je imel zlasti podpis in ratifikacijo novega sporazuma Start o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve. Državi sta tudi poglobili sodelovanje glede Afganistana in Irana ter Severne Koreje. Bidenov obisk je sicer prvi obisk visokega predstavnika ZDA v Rusiji po ratifikaciji novega sporazuma Start. ZDA načrtuje letos še dve prioritet, in sicer vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo WTO in sodelovanje pri protiraketni obrambi.

Bidenov obisk je namenjen utrjevanju bilateralnega gospodarskega sodelovanja. Podpredsednik se bo med drugim srečal s poslovneži, z opozicijskimi skupinami in predstavniki civilne družbe. Z ruskima voditeljema se bo pogovarjal še o Afganistanu in dogajanju v arabskem svetu.

Iz Rusije se bo ameriški podpredsednik podal v Moldavijo, kar bo prvi obisk ameriškega podpredsednika v tej državi in sovpada z 20. obletnico neodvisnosti.