ZN za premirje med Tajsko in Kambodžo, na meji danes znova spopadi

Nekaj ur po tem, ko so Združeni narodi Tajsko in Kambodžo pozvali, naj prenehata z ognjem na sporni meji blizu 900 let starega templja Preah Vihear, so se tam vneli novi spopadi.

Objavljeno
15. februar 2011 12.16
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Bankok, Phnom Penh - Tajske oblasti so sporočile, da je bil v današnjem mejnem incidentu ranjen vojak. Sprte strani za spopad zopet obtožujeta ena drugo. »Kamboški vojaki so okoli pete ure zjutraj na ozemlje Tajske vrgli granate,« je povedal tiskovni predstavnik tajske vojske polkovnik Sunsern Kaevkumnerd. Za francosko tiskovno agencijo AFP pa je neimenovani kamboški vojak povedal, da Tajska njihovo stran nenehno napada z granatami, vendar se ti na provokacije ne odzovejo.

V zadnjem mesecu je v spopadih blizu templja iz 11. stoletja - ki ga je sicer Mednarodno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, ni pa se določilo, čigava je zemlja ob tej zgodovinsko pomembni zgradbi - življenje izgubilo deset ljudi.

Uradni Bankok je sosednjo državo že pozval k ponovnim pogajanjem, da bi razrešili jabolko spora. »Če mednarodna skupnost meni, da moramo spor rešiti sami, Kambodža ne bi smela zavrniti pogovor. Znova se moramo vrniti za pogajalsko mizo,« je povedal tajski premier Abhisit Vejajiva. A Phnom Penh je poziv sosednje države zavrnil, saj vztraja, da se državi brez pomoči tretje strani nista sposobni dogovoriti o spornem zemljišču velikem 4,5 kvadratnih kilometrov. »Bilateralna pogajanja preprosto ne delujejo,« je povedal tiskovni predstavnik kamboškega zunanjega ministrstva Koj Kuong.

Podobno stališče sta obe strani izrazili tudi na včerajšnjem zasedanju članic Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN). Kambodža je namreč članice pozvala, naj na mejo pošljejo vsaj opazovalce, ki bodo spremljali tamkajšnje dogodke, medtem ko Tajska vztraja, da morata spor rešiti državi sami. Za zadnje spopade na meji državi krivita druga drugo.

Na srečanju članic VS ZN v New Yorku je predsednica sveta Maria Lulizaa Ribeiro Viotti obe strani včeraj pozvala, naj se vzdržita vseh nadaljnjih spopadov. »Članice VS vse vpletene strani pozivajo, naj trajno prenehajo s spopadi,« je dejala Viottijeva. Povedla je tudi, da podpira prizadevanje Indonezije, ki želi posredovati med sprtima stranema. »Želimo sodelovati v sožitju z regionalnimi državami. In trenutno so regionalne sile v polnem zagonu. Spor želijo reši z dialogom in na miren način.« VS ZN je še zavrnil prošnjo Kambodže, naj na mejo pošljejo mednarodne opazovalce.