Znani dobitniki alternativnih Nobelovih nagrad

Nagradili bodo delo na področju človekovih pravic, nenasilnega odpora, boja proti trgovini z orožjem in zaščiti narave.

Objavljeno
27. september 2012 19.14
Sweden Alternative Nobels
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Stockholm − Alternativne Nobelove nagrade bodo za svoje delo na področju človekovih pravic, nenasilnega odpora, boja proti trgovini z orožjem in zaščiti narave letos dobili aktivisti iz Afganistana, Velike Britanije, Turčije in ZDA, piše Slovenska tiskovna agencija.

Afganistanska zdravnica, 55-letna Sima Samar bo nagrado prejela za svoje dolgoletno delo na področju človekovih pravic in še posebej pravic žensk na »enem od najnevarnejših območij na svetu«. Štiriinosemdesetletni Gene Sharp iz ZDA je prejemnik alternativne Nobelove nagrade za »razvoj strategij nenasilnega odpora ter podporo njihovi praktični uporabi na konfliktnih območjih po svetu«. Britanska Kampanja proti trgovini z orožjem (CAAT) bo nagrado prejela za »inovativno in učinkovito kampanjo« proti globalni trgovini z orožjem. Turški poslovnež Hayrettin Karaca pa bo dobil častno nagrado za podporo pri zaščiti narave.

Nagrade Right Livelihood, ki jih je leta 1980 ustanovil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexkull v podporo tistim, ki nudijo praktične odgovore na najbolj pereče izzive sedanjosti, bodo po pisanju STA podelili na slovesnosti v švedskem parlamentu sedmega decembra.

Za nagrade je bilo nominiranih 122 posameznikov in organizacij iz 52 držav.