Znani finalisti za nagrado Saharov

Finalisti so beloruski aktivist Aleš Bjaljacki, iranska odvetnica in režiser Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi ter Pussy Riot.

Objavljeno
10. oktober 2012 00.46
POLAND-RUSSIA-POLITICS-MUSIC-RIGHTS-PROTEST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bruselj − Letošnji finalisti za nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, so beloruski aktivist Aleš Bjaljacki, iranska odvetnica in režiser Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi ter ruska dekliška pankovska zasedbe Pussy Riot. Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, bo dobitnik nagrade znan 26. oktobra.

Finaliste so danes z glasovanjem izbrali člani odborov Evropskega parlamenta za zunanje zadeve in razvoj, o dobitniku nagrade pa bo odločila konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Uradna podelitev 50.000 evrov vredne nagrade bo 12. decembra v Strasbourgu.

Kot so sporočili iz evropskega parlamenta, je Belorus Aleš Bjaljacki aktivist civilne družbe, ki se v Belorusiji bori za spoštovanje pravice do svobodnega izražanja mnenj. Je ustanovitelj centra za človekove pravice Viasna, ki političnim zapornikom in njihovim družinam nudi pravno pomoč.

Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi sta iranska odvetnica in režiser. Sotudehova je pred sodišči zastopala opozicijske aktiviste in mlade prestopnike, ki jim je bila zagrožena smrtna kazen, Panahi pa je režiser in scenarist, ki se pri svojem ustvarjanju posveča predvsem revnim otrokom in ženskam.

Pussy Riot, rusko pank skupino, sestavljajo Nadežda Tolokonikova, Jekaterina Samucevič in Marija Aljohina. Kot smo na Delu že poročali, so jih zaradi protesta proti druskemu predsedniku Vladimirju Putinu aretirali in obsodili na dve leti delovnega taborišča.