Zuckerberg obžaluje polom na borzah

Ustanovitelj socialnega omrežja meni, da bi morali v Facebooku kljub razočaranju na borzah videti pametno naložbo.

Objavljeno
12. september 2012 17.26
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

San Francisco − Ustanovitelj socialnega omrežja Facebook Mark Zuckerberg kljub neuspehu delnic svojega podjetja na borzah ni izgubil samozavesti. Delnice Facebooka so od maja resda izgubile skoraj polovico svoje vrednosti − še pred nekaj meseci so dosegale vrednost 38 dolarjev −, kar je Zuckerberg označil za razočaranje, a je vseeno prepričan, da podjetje podcenjujejo.

V prvem javnem nastopu po polomu na borzah je ustanovitelj najbolj priljubljenega socialnega omrežja na svetu z 950 milijoni uporabnikov stopil v bran strategiji podjetja. »Tako zaradi statistike kot intuicije menim, da je treba pozornost nameniti prenosnim računalnikom, ne stacionarnim,« je Zuckerberg povedal na konferenci TechCrunch Disrupt v San Franciscu. Facebook je tako v zadnjem času v ospredje že postavil razvoj vsebin na pametnih telefonih in prenosnih računalnikih.

Precej besed je Zuckerberg namenil tudi investitorjem. Medtem ko je uporabnikom omrežja sporočil, da bo podjetje še naprej sledilo svoji nalogi − skrbeti za to, da je svet bolj povezan −, je namreč vlagateljem zagotovil, da podjetje zanima tudi povečevanje dobička. Poleg tega je ponovil, da bo podjetje iznašlo še več načinov, kako zaslužiti z vse večjim številom uporabnikov.

Zuckerberg je še zavrnil navedbe, da se bodo pri Facebooku lotili izdelave lastnega pametnega telefona. »Apple, Google − vsi gradijo telefone, mi pa gremo v drugo smer,« je dejal. »Zgraditi hočemo sistem, ki bo globoko ukoreninjen v vsako napravo, ki jo ljudje uporabljajo,« je dodal. Zaradi tega tudi meni, da bi morali vlagatelji v Facebooku videti ne razočaranja, ampak pametno naložbo.