Zunanja ministra Kitajske in Japonske o spornem otočju

Ministra Yang Jiechi in Koičiro Gembra o sporu glede otočja v Vzhodnokitajskem morju napedka nista dosegla.

Objavljeno
26. september 2012 13.32
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New York − Ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku sta se v torek sestala zunanja ministra Kitajske in Japonske, Yang Jiechi in Koičiro Gembra, ki sta govorila o sporu glede otočja v Vzhodnokitajskem morju, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so sporočili diplomatski viri, ministra napredka sicer nista dosegla. »Čeprav je bilo ozračje nekoliko napeto, je kitajska stran predstavila svoja stališča in ministra sta se dogovorila, da bosta nadaljevala dialog,« je povedal član japonske delegacije.

To je bilo prvo srečanje med azijskima silama na tako visoki ravni od zaostritve spora med državama glede otočja, ki ga Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku. Čeprav se spor vleče že več desetletij, so se napetosti močno zaostrile nedavno ob odločitvi japonske vlade za nakup otokov.

Komunikacija na uradni ravni ostaja

Po navedbah diplomatskih virov je srečanje predlagal vodja japonske diplomacije. Po pisanju STA je Yang Japonsko obtožil grobe kršitev kitajske ozemeljske celovitosti, član japonske delegacije pa je povedal, da sta se strani dogovorili, da ne bosta razkrili podrobnosti o pogovorih zaradi »diplomatske občutljivosti« spora, sta pa soglašali, da bosta pustili odprte komunikacijske kanale na uradni ravni.

»Japonski zunanji minister je zahteval maksimalno zadržanost kitajske strani zaradi škode, povzročene japonskim podjetjem in njihovim podružnicam na Kitajskem. Vztrajal je, da je nasilje nedopustno,« je povedal japonski diplomat.

Po pisanu STA je Yang še dejal, da je Tokio kupil otoke kljub »kitajskim protestom in ostremu nasprotovanju«. Dodal je, da je ta poteza »popolno zanikanje« dejstva, da je bila Japonska poražena v drugi svetovni vojni, in »resen izziv povojnemu mednarodnemu redu«.