Zveza Nato priznala žrtve med civilisti

Zveza Nato je priznala, da je petkov letalski napad v Afganistanu terjal žrtve med civilisti, vendar pa ni navedla števila umrlih. Nato je že napovedal tudi poglobljeno preiskavo skupaj z afganistanskimi oblastmi.

Objavljeno
08. september 2009 12.51
Š. Ro.
Š. Ro.
Kabul - Zveza Nato je danes prvič priznala, da je petkov letalski napad v Afganistanu terjal žrtve med civilisti, vendar pa ni navedla, koliko civilistov je umrlo. Nato je v petek z letali odgovoril na talibanski napad na cisterni z gorivom, namenjeni mednarodnim silam v Afganistanu.

Poveljstvo sil Isaf v Kabulu je v sporočilu za javnost zapisalo, da prvi izsledki preiskave kažejo, da so bili med žrtvami letalskega napada uporniki pa tudi civilisti. Napovedali so še poglobljeno preiskavo, s katero naj bi ugotovili, koliko civilnih žrtev je terjal napad.

 

V napadu je bilo po navedbah afganistanskih virov ubitih več deset ljudi, ni pa znano, koliko je bilo talibanskih upornikov in koliko civilistov. Po napadu na cisterni so sicer talibani civilno prebivalstvo pozvali, naj si vzamejo gorivo, medtem pa so letala Nata izvedla napad.

 

Posredovanje letal je zahteval nemški častnik, ki je bil, kot pojasnjujejo v sporočilu Isafa, "prepričan, da se na območju ne nahaja noben civilist". V Natu so še napovedali, da bodo dogodek preiskovali v sodelovanju z afganistanskimi oblastmi, preiskava pa naj bi trajala več tednov.


Bomba pred Natovo vojaško bazo ubila dva človeka


Na letališču v afganistanski prestolnici se je zgodil nov samomorilski napad, v katerem sta umrla dva človeka. Po doslej zbranih podatkih je ranjenih šest ljudi.


Kot so povedali očividci, je avtomobilska bomba eksplodirala tik pred konvojem tujih vojaških sil v letališki vojaški bazi Nata. Zaenkrat še ni podatkov, ali so med ranjenimi tudi pripadniki tujih vojaških sil. »Samomorilski napad se je zgodil pred glavnim vhodom v našo vojaško bazo na letališču,« je povedal načelnik Koziel Bart.

 

»Videl sem tri ali štiri ljudi, ki so stali tik pred vhodom. Kar naenkrat se je proti njim zapeljal avto in nato eksplodiral,« je povedal eden od očividcev.

 

Oporišče Isaf je bilo že v preteklosti tarča napadov talibskih upornikov, leta 2007 je v samomorilskem napadu umrla ena oseba. Večji bombni napad talibov se je zgodil prejšnji mesec, tik pred afganistanskimi volitvami, ko je v Kabulu umrlo sedem afganistanskih civilistov.