Zveza Nato za Ahtissaarijev načrt in proti nasilju

Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer, ki je kosovsko prestolnico obiskal le nekaj dni po neredih s smrtnimi žrtvami, je poudaril, da so na Kosovu največja nevarnost tisti, ki mislijo, da je mogoče probleme reševati z nasiljem.

Objavljeno
15. februar 2007 19.10
Priština - Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je med današnjim obiskom v Prištini ponovil, da zavezništvo podpira načrt posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova, posebej pa je opozoril, da Nato ne bo dopustil nasilja v pokrajini. Ahtisaari se bo sicer v petek sešel s Schefferjem na sedežu Nato, kjer bo tudi podrobno pojasnil svoj načrt o Kosovu.

Sile Kfor ne bodo dopuščale nasilja

Do Schefferjevega obiska v Prištini prihaja le nekaj dni po neredih v kosovski prestolnici, ki jih je s protestnim shodom 10. februarja zakrivilo gibanje lokalnih Albancev Samoodločba (Vetvendosje) Albina Kurtija. Takrat sta življenje izgubila dva udeleženca shoda, približno 80 pa jih je bilo ranjeno. Lokalne oblasti so sicer proti Kurtiju podale obtožnico, s katero ga bremenijo storitve štirih kaznivih dejanj.

Scheffer je po uradnih pogovorih v Prištini odločno zatrdil, da mednarodne sile v pokrajini (Kfor), ki jih vodi Nato, ne bodo dopuščale nikakršnega nasilja. "Če kdo na Kosovu ali kje drugje misli, da lahko s pozivi k nasilju reši probleme, se moti in Kfor bo to dokazal," je poudaril in dodal, da so na Kosovu največja nevarnost prav tisti, ki mislijo, da je mogoče probleme reševati z nasiljem. Opozoril je, da je Kfor pripravljen za vsakršne razmere in tudi za varovanje vsake osebe na Kosovu oziroma za varovanje tako pripadnikov manjšin kot večinskega prebivalstva.

Scheffer napovedal še obisk Beograda

Prvi človek zveze Nato je na novinarski konferenci komentiral tudi sredino resolucijo srbske skupščine, s katero je Beograd ponovno zavrnil Ahtisaarijev načrt. Kot je zatrdil, resolucija govori v prid njegovemu pozivu vsem stranem, vključno s Srbijo, naj se na konstruktiven način lotijo obravnavanja predloga posebnega odposlanca ZN, "ker dejansko ni druge alternative".

Scheffer je napovedal, da bo kmalu obiskal tudi Beograd, vendar ni povedal datuma. Scheffer je sicer po srečanju z makedonskim premierom Nikolo Gruevskim v sredo v Bruslju dejal, da bo Beograd obiskal čez dva tedna. Na novinarski konferenci v Prištini pa je še povedal, da se je o prištinskih tragičnih neredih po telefonu pogovarjal tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, s katerim se namerava srečati v Beogradu.

Scheffer se je v kosovski prestolnici pogovarjal s prištinsko pogajalsko skupino, ki naj bi se 21. februarja na Dunaju sešla s pogajalci iz Beograda, kot tudi z vodjo misije ZN v pokrajini (Unmik) Joachimom Rueckerjem in poveljnikom Kfor, nemškim generalom Rolandom Katherjem. V načrtu ima še srečanje s političnimi predstavniki kosovskih Srbov.